123456789

Se och upplev Alvar Aalto i Seinäjoki

Se och upplev Alvar Aalto i Seinäjoki!

Alvar Aalto i Seinäjoki

Aaltocentret i Seinäjoki är en globalt sett unik byggnadskonstnärlig helhet. I Seinäjoki finns även Seinäjoki skyddskårshus, byggt 1925, som är det enda av Aaltos tidigaste arbeten som har bevarats oförändrat. Aaltocentret består av sex byggnader och Kansalaistori (Medborgartorget) som stod färdigt år 1988.

1. LAKEUDEN RISTI (1957–1960)
2. FÖRSAMLINGSCENTRET (1965–1966)
3. STADSHUSET (1961–1962)
4. STADSBIBLIOTEKET (1964–1965)
5. STATENS ÄMBETSHUS (1966–1968)
6. STADSTEATERN (1986 –1987)

Aaltocentret i Seinäjoki

Alvar Aalto

Alvar Aalto / Visit Seinäjoki

Arkitekten, formgivaren och akademikern Alvar Aalto föddes den 3 februari 1898 i Kuortane i södra Österbotten. Han är Finlands mest betydelsefulla och internationellt mest berömda arkitekt.

Aaltos arkitektoniska formspråk utvecklades från den tidigaste tydliga funktionalismen mot den mångsidigare modernistiska stil som Aaltocentret representerar.

Aalto, som gjorde en exceptionellt omfattande och mångsidig karriär, planerade glasväggar, möbler, enskilda hus och kulturbyggnader samt hela bostadsområden, industrisamhällen och stadscentrum. I sin arkitektur ville Aalto bevara förbindelsen mellan människan och naturen. Han planerade alla sina byggnader i minsta detalj som totalkonstverk.

Lysna mer on Alvar Aalto härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/

Lakeuden Risti

År 1951 deltog Aalto i en arkitekttävling, där Seinäjoki sökte någon som kunde planera en kyrka i den lilla köpingen i utveckling. Enligt tävlingsjuryn var Lakeuden Risti en överlägsen plan. Katedralens tak blir lägre mot koret och golvet sluttar mot altaret. Armaturen, ljuskronorna i kyrkrummet, nattvardskärlen av silver och altarkläderna samt glasmålningarna i kapellet och fontänen vid klockstapelns fot har planerats av Aalto.

Koulukatu 24
Öppet: Ordinarie öppettider mån–fre 14–18
Sommartid (6.6–7.8.) mån–sön 11–18
Öppet även i samband med tillställningar och enligt överenskommelse.

Lysna mer on Lakeuden Risti härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/lakeudenristi

Församlingscentret

Kyrkogården som utgörs av församlingscentret planerade Aalto så att det är möjligt att ordna religiösa friluftsevenemang där. Akustikpanelerna i församlingssalen är av rödbok, bänkarna av kärnfuru. Samma träslag har också använts i inredningen i kyrkan Lakeuden Risti. Kyrkans 65 meter höga klockstapel är ett landmärke i Seinäjoki. Man kommer upp i tornet med hiss.

Koulukatu 24
Öppet: Öppet i samband med tillställningar.

Lysna mer om Församlingscentret härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/parishcentre

Stadshuset

De mörkblå keramiska stavteglen på stadshusets fasad skimrar olika vid olika ljusförhållanden. ”Fasaden ska tillhöra Seinäjoki stadshus och ingen annan”, motiverade Aalto sitt materialval. I stadsfullmäktiges tornlikt höga sammanträdessal har fullmäktigeledamöternas sittplatser placerats strålvis. Samma design återspeglas även i fasaden.

Stadshusets västra länga som ursprungligen planerades för bostäder, byggdes om till arbetsrum på 1970- och 1980-talet.

Kirkkokatu 6
Öppet: Vardagar 9–15

Lysna mer om Stadshuset härifån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/cityhall

Biblioteket

Bibliotekets utlåningssal som har formen av en solfjäder är byggnadens mest särpräglade visuella drag. Dagsljuset som vackert reflekteras genom spjälverket styrs elegant mot taket, väggarna och hyllorna. Aaltos bibliotek har restaurerats till sin ursprungliga form och öppnades för allmänheten i maj 2015. Det nya och det gamla biblioteket som ligger intill varandra har förenats med en underjordisk tunnel via källarvåningen. I Aaltos bibliotek finns även en Aalto-infopunkt.

Koulukatu 21
Öppet: Ordinarie öppettider mån–fre 10–19, lör 10–15
På sommaren (1.6–31.8 ) mån–tors 10–19, fre 10–17

Lysna mer om biblioteket härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/library

Ämbetshuset

Aalto fullständigade och fulländade stadens förvaltningscentrum med det vitrappade ämbetshuset. Han ville planera en slutpunkt för den axel som börjar från kyrkan och leder genom medborgartorget, ”en fredlig bakgrundsbyggnad”, som Aalto sägs ha uttryckt det. Byggnadens arkitektoniskt sett mest betydelsefulla utrymme är tingssalen som numera fungerar som mötesrum. Bland annat skattebyrån och polisen har verkat i ämbetshuset.

Alvar Aallon katu 9
Öppet: Vardagar 9–15

Lysna mer om Ämbetshuset härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/offices

Teatern

Aalto utarbetade ritningarna för teatern år 1968, men huset färdigställdes under Elissa Aaltos ledning först år 1987. Fasaden på byggnaden täcks av blekvita stavformiga keramikplattor. De öppna entréhallarna har inretts med möbler från Artek. Aaltos unika serie med sex reliefer av böjt trä kan ses i entréhallarna. Ridån på Alvarscenen heter ”Daidalos” och har designats av bildkonstnär Juhana Blomstedt.

Alvar Aallon katu 12
Öppet: Biljettförsäljning tis–fre 11–17, lör 12–17 och på föreställningskvällar fram till föreställningens början.
På sommaren är biljettförsäljningen stängd.
Restaurangen 7.30–14.00.

Lysna mer om Teatern härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/theatre

Skyddskårshuset

Skyddskårs- och Lotta Svärdmuseet finns i södra Österbottens skyddskårshus som har planerats av Alvar Aalto. Trevåningshuset som representerar den eleganta neoklassicismen har drag av bland annat funktionalism och österbottnisk byggtradition. En del av inredningen, möblerna, armaturerna och dekorationsdetaljerna är designad av Aalto.

Utöver huvudbyggnaden har Aalto ritat en tegelbyggnad i två våningar, ett träskjul och en pergola som står på gården. Byggnaderna och deras gårdsplaner har skyddats i byggnadsskyddslagen 2002. En av motiveringarna i beslutet var att det fortfarande finns ursprungliga material- och färgytor från 1925 i huvudbyggnaden. Skyddskåriststatyn på gården är gjord av professor Pentti Papinaho.

I huvudbyggnaden ligger utställnings- och möteslokaler, en informationsdisk och en museibutik. I gårdsbyggnaden finns utställningslokaler och museets administrativa byrå.

Kauppakatu 17
Öppet: Ordinarie öppettider ons 12–18, tors, fre och sön 12–16
på sommaren (1.6–31.8) tis–ons 12–19, tors–sön 12–17

Lysna mer om Skyddskårshuset härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/20luku

Guidningar

GUIDNINGAR Boka en utbildad guide till Aaltocentret via Etelä-Pohjanmaan Matkailu,
tfn +358 6 420 9090 och +358 6 420 9091.

Guidningarna i Seinäjoki sköts av medlemmar i Seinäjoen Oppaat ry, auktoriserade av Suomen opasliitto och utbildade Aaltolotsar.

Lysna om allt Alvar Aalto Härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/

Aalto-broschyrer och videor

Broschyrer

Aalto-keskus Seinäjoki 2016 (pdf, 1.26 Mt)
The Aalto Centre Seinäjoki 2016 (English) (pdf, 1.27 Mt)
Aalto-keskus Seinäjoki 2016 (japani) (pdf, 1.33 Mt)
Alvar Aalto Seinäjoki (suomi, English, svenska) (pdf, 4.01 Mt)
Seinäjoen ylpeys Aalto-keskus (pdf, 0.38 Mt)
The Aalto Centre, the pride of Seinäjoki (pdf, 0.38 Mt)
Seinäjokis stolthet Aalto-centret (pdf, 0.38 Mt)
Maailman suurin Aalto-lasikokoelma (pdf, 1.76 Mt)

Aalto-video 2016

På videon, som har spelats in av Katja Lösönen, betonas att Aalto-centret är gjort för människorna: det är en arbetsplats, en festplats och en fritidsplats. Videon blev färdig år 2016.

Aalto-video 2016 i Youtube

Share This