Seinäjoen Tangofestival 5.-9.7.2023

En vacker sommarkväll och finsknationell tango – en ekvation som fick Lasse Lintalas, konstnärlig chef för Musikfestspelen i Ilmajoki, och Tauno Äijäläs, programchef vid MTV3, fantasi att flöda en sommarkväll i början av 1980-talet. Det var en bärande idé. Tangofestivalen har blivit en av de största publikfesterna i Finland.

Under sin 30 år långa historia har evenemanget Tangofestivalen i betydande omfattning påverkat den finska underhållningsmusiken. Tack vare tangosångtävlingen har ett flertal nya stjärnartister sett dagens ljus. Kompositions- och sångtexttävlingen producerar årligen ett stort antal nya tangokompositioner, en del kan eventuellt bli evergreens.

Seinäjoki Tangofestival har nått en stor publik. På den första Tangofestivalen år 1985 deltog cirka 18 000 gäster. Tangofestivalssommaren 1999 var det mest framgångsrika året hittills under Tangofestivalens historia: man räknade till sammanlagt 130 600 besökare. Enligt antalet sålda biljetter är Tangofestivalen ett av Finland Festivals-kedjans största evenemang. Antalet besökare årligen har stabiliserats vid 100 000.

Läs mer om festivalen

Läs mer om staden Seinäjoki