123456789

Församlingscentret

Församlingscentret

Kyrkogården som utgörs av församlingscentret planerade Aalto så att det är möjligt att ordna religiösa friluftsevenemang där. Akustikpanelerna i församlingssalen är av rödbok, bänkarna av kärnfuru. Samma träslag har också använts i inredningen i kyrkan Lakeuden Risti. Kyrkans 65 meter höga klockstapel är ett landmärke i Seinäjoki. Man kommer upp i tornet med hiss.

Koulukatu 24
Öppet: Öppet i samband med tillställningar.

Lysna mer om Församlingscentret härifrån:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/sv/parishcentre

Aalto-berättelsen:
Nog syns kyrkan

Anneli kisar med ögonen och placerar sina händer som en skärm när hon tittar mot det höga tornet vid Korset på slätten och kyrkobyggnadens taknock. Nog syns den, konstaterar hon. Hon står på precis samma plats där hon flera år tidigare hade sett den med ögonmått utförda mätningen av höjden på det framtida församlingscentrets vägg. Till skillnad från då var vädret nu på sommaren 1968 vackert vindstilla och soligt.

När församlingscentret byggdes hade mannen på gatan varit orolig för att det U-formade församlingscentret som omgav kyrkan skulle skymma sikten till kyrkan. Samma sak hade även Alvar Aalto funderat på när han mätte sikten. På grund av detta hade Aalto också varit tvungen attta bort taken på församlingscentrets uteterrass, samt förkorta den norra flygelns längd och öka den på bredden, så att byggytan hade kunnat bevaras.

Församlingen hade länge tänkt på hur de skulle få medlen att räcka för färdigställandet av församlingscentret som hade planerats vid kyrkan. Det fanns dock ett brinnande behov av nya utrymmen. Beslutet blev lättare när lånemarknaden började se mer gynnsam ut och kyrkoskatten infördes i förskottsuppbörden år 1960. (berättelsen fortsätter efter bilden)

Aalto-tarina: seurakuntakeskus

Seinäjokibornas nya projekt hade dock åter igen väckt förskräckelse, även hos domkapitlet; det var ju ändå fråga om en omfattande utbyggnad av kyrkomiljön i ett samhälle med 15 000 invånare. Man beslutade emellertid att låta bli att bygga prästgården som ursprungligen var med i planeringen, vilket för sin del främjade godkännandet av projektet – innan detta frågade man dock även Alvar Aalto vad han tyckte om saken.

Anneli går upp för de breda trapporna som leder från Koulukatu till kyrkans gård. Den skyddade kyrkogården skulle passa väldigt bra för att ordna ett stort kyrkoevenemang. Hon lutar sig mot församlingscentrets terrassräcke och beundrar utsikten, som består av stadshuset, biblioteket och statens ämbetshus som håller på att byggas längst bort i väst, även det ritat av Alvar Aalto. Det här börjar ju redan se ut som ett centrum, tänker Anneli.

Texter: Fil. dr Marjo Kamila och Kari Hernesniemi (Oddmob)
Illustrationer: Kari Hernesniemi (Oddmob)

Läs berättelsen i sin helhet här.

Aalto inspiroi
Alvar Aalto cities Seinäjoki

Församlingscentret

• På västra sidan om Korset på slätten byggdes under åren 1965–1966 ett U-format församlingscenter som gränsar till kyrkogården på tre sidor.

• Aalto planerade kyrkogården så att man skulle kunna ordna utomhustillställningar där.

• I församlingssalen har man använt samma trämaterial som i kyrkans inredning.

Share This

Fråga – och Visit Seinäjoki svarar!