123456789
Törnävän museoalue

Osoite:

Törnäväntie 23

Puhelin:

06 416 2648

Sähköposti:

epmaakuntamuseo@seinajoki.fi

Törnävän museoalue

Seinäjoen kaupungin ylläpitämä luonnonkaunis Törnävän museoalue on Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon museokokonaisuuden sydän. Siellä on yhteensä 18 vanhaa, 1600–1800-luvuilta peräisin olevaa talonpoikaisrakennusta eri puolilta maakuntaa. Alueella pääsee tutustumaan muun muassa Liinamaan talonpoikaistaloon ja tyypilliseen eteläpohjalaiseen umpipihapiiriin, Paapantupaan, 1890-luvulta peräisin olevaan kyläkauppaan, tuulimyllyyn, vanhaan apteekkiin, suutarinverstaaseen, kellosepänverstaaseen, puukkopajaan, sepän työpajaan sekä vanhaan meijerirakennukseen. Meijerirakennuksessa sijaitsee Luontomuseo, joka koostuu geologisesta näyttelystä ja Seinäjoen lähiseudun luontoa esittelevästä näyttelystä.

Museoalueen läheisyydessä sijaitseva Törnävän kartano, eli Östermyran kartano, on kauppias Abraham Falanderin rakennuttama komea rakennus, josta muotoutui 1800-luvun jälkipuoliskolla Etelä-Pohjanmaan maatalouden keskus. Seinäjoen kaupungin juhlahuoneistona ja edustustilana toimiva kartano on suljettu vierailijoilta, mutta kartanon entiset ulkorakennukset kuuluvat museoalueen kohteisiin. Lisäksi Östermyran kartanoalueella voi perehtyä alueen teolliseen historiaan, ruutitehtaan laboratorioon ja ruutivarastoon, josta myöhemmin on kunnostettu Törnävän kirkko.

Kartanon entisessä Kivinavetassa on museoalueen infopiste. Lisäksi siellä sijaitsee vaihtuvien näyttelyiden tila, museokauppa ja tilauskahvio sekä työpajatila. Kivinavetassa pääsee myös tutustumaan Mihinä me ollahan? -perusnäyttelyyn, joka esittelee Seinäjoen historiaa ja tätä päivää kymmenen eri aihealueen kautta.

Sijainti kartalla:

Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!