123456789

Näe ja koe Alvar Aalto

Näe ja koe Alvar Aalto Seinäjoella!

Alvar Aalto Seinäjoella

Seinäjoen Aalto-keskus on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen rakennustaiteellinen kokonaisuus. Seinäjoella sijaitsee myös vuonna 1925 rakennettu Seinäjoen suojeluskuntapiirin esikuntatalo, joka on ainut muuttumattomana säilynyt Aallon nuoruudentyö. Aalto-keskus muodostuu kuudesta rakennuksesta sekä vuonna 1988 valmistuneesta Kansalaistorista.

1. LAKEUDEN RISTI (1957–1960)
2. SEURAKUNTAKESKUS (1965–1966)
3. KAUPUNGINTALO (1961–1962)
4. KAUPUNGINKIRJASTO (1964–1965)
5. VALTION VIRASTOTALO (1966–1968)
6. KAUPUNGINTEATTERI (1986 –1987)

Aaltokeskus

Alvar Aalto

Alvar Aalto / Visit Seinäjoki

Arkkitehti, muotoilija ja akateemikko Alvar Aalto syntyi 3.2.1898 Kuortaneella Etelä-Pohjanmaalla. Hän on Suomen merkittävin ja kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti.

Aallon arkkitehtuurin muotokieli kehittyi alkuaikojen selkeästä funktionalismista kohti monipuolisempaa modernistista ilmaisua, jota Aalto-keskus edustaa.

Poikkeuksellisen laajan ja monipuolisen uran tehnyt Aalto suunnitteli lasiesineitä, huonekaluja, yksittäisiä taloja ja kulttuurirakennuksia sekä kokonaisia asuntoalueita, teollisuusyhdyskuntia ja kaupunkikeskustoja. Aalto halusi arkkitehtuurissaan säilyttää ihmisen ja luonnon välisen yhteyden. Hän suunnitteli kaikki rakennuksensa yksityiskohtia myöten kokonaistaideteoksiksi.

Kuuntele lisää Alvar Aallosta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto

Lakeuden Risti

Vuonna 1951 Aalto osallistui arkkitehtikilpailuun, jossa Seinäjoki haki suunnittelijaa pienen mutta kehittyvän kauppalan kirkolle. Kilpailulautakunnan mielestä Lakeuksien Risti oli ylivoimainen suunnitelma. Katedraalikirkon katto madaltuu ja kapenee kohti kuoria ja lattia viettää alttarille päin. Valaisimet, kirkkosalin kruunut, hopeiset ehtoollisvälineet ja alttarivaatteet sekä kappelin lasimaalaus ja kellotornin juurella sijaitseva suihkulähde ovat Aallon suunnittelemia.

Koulukatu 24
Avoinna: Normaalisti ma–pe 14–18
Kesällä (6.6.–7.8.) ma–su 11–18
Avoinna myös tilaisuuksien yhteydessä ja sopimuksen mukaan.

Kuuntele lisää Lakeuden Rististä osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/lakeudenristi

Seurakuntakeskus

Seurakuntakeskuksen muodostaman kirkkopihan Aalto suunnitteli niin, että siellä on mahdollisuus järjestää ulkoilmatilaisuuksia. Seurakuntasalin akustiset verhoukset ovat punapyökkiä ja penkit punahonkaa. Samoja puulajeja on käytetty Lakeuden Ristin kirkon sisustuksessa. Kirkon 65 metriä korkea kellotorni on Seinäjoen maamerkki. Torniin pääsee hissillä.

Koulukatu 24
Avoinna: Avoinna tilaisuuksien yhteydessä.

Kuuntele lisää Seurakuntakeskuksesta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/parishcentre

Kaupungintalo

Kaupungintalon julkisivun tummansiniset keraamiset sauvatiilet välkehtivät eri valoissa. ”Julkisivun täytyy olla Seinäjoen kaupungintalon, eikä muun”, Aalto perusteli materiaalivalintaa.

Kaupunginvaltuuston tornimaisen korkeassa istuntosalissa valtuutettujen paikat on sijoitettu säteittäin. Sama sommitelma heijastuu myös julkisivussa. Kaupungintalon alkujaan asuintiloiksi tarkoitettu länsisiipi, on muutettu työtiloiksi 1970–80-luvuilla.

Kirkkokatu 6
Avoinna: Arkisin 9–15

Kuuntele lisää Kaupungintalosta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/cityhall

Kirjasto

Kirjaston lainaussalin viuhkamainen muoto on rakennuksen omaleimaisin visuaalinen piirre. Lainaussaliin säleikön kautta heijastuva valo lankeaa kauniisti kattoon, seiniin ja hyllyköihin. Aallon kirjasto on entisöity alkuperäiseen asuunsa, ja se avautui yleisölle toukokuussa 2015. Naapuruksina sijaitsevat uusi ja vanha kirjasto yhdistettiin toisiinsa maanalaisen kellarikerroksen kautta. Aallon kirjastossa sijaitsee myös Aalto-infopiste.

Koulukatu 21
Avoinna: Normaalisti ma 10-20 ti–pe 10–19, la 10–15
Kesällä (1.6.–31.8.) ma–to 10–19, pe 10–17

Kuuntele lisää Kirjastosta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/library

Virastotalo

Aalto täydensi ja viimeisteli hallintokeskuksen kolmikerroksisella valkoiseksi rapatulla virastotalolla. Hän halusi suunnitella kirkosta lähtevän ja kansalaistorin halki kulkevan akselin päätekohdan, ”rauhallisen taustarakennuksen”, kuten Aallon tiedetään ilmaisseen. Rakennuksen arkkitehtonisesti merkittävin tila on käräjäsali, joka toimii nykyään kokoushuoneena. Virastotalossa ovat toimineet mm. verotoimisto ja poliisi.

Alvar Aallon katu 9
Avoinna: Arkisin 9-15

Kuuntele lisää Virastotalosta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/offices

Teatteri

Aalto laati teatterin piirrokset vuonna 1968, mutta talo valmistui Elissa Aallon johdolla vasta 1987. Rakennuksen julkisivu on himmeän valkoista keraamista sauvoitusta. Avarat aulatilat on sisustettu Artekin kalusteilla. Aallon uniikki, kuuden puuntaivutusreliefin kokoelma on esillä aulatiloissa. Alvar-näyttämön esirippu on nimeltään Daidalos, ja sen on suunnitellut kuvataiteilija Juhana Blomstedt.

Alvar Aallon katu 12
Avoinna: Lipunmyynti normaalisti ti-pe 11–17, la 12–17 ja esitysiltoina esityksen alkuun saakka.
Kesäisin lipunmyynti on suljettu.
Ravintola 7:30–14:00.

Kuuntele lisää Teatterista osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/theatre

Suojeluskuntatalo

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Kolmikerroksisessa, hienostunutta uusklassismia edustavassa talossa on piirteitä mm. funktionalismista ja pohjalaisesta rakennusperinteestä. Osa sisustuksesta, huonekaluista, valaisimista ja koristeiden yksityiskohdista ovat Aallon ideoimia.

Päärakennuksen ohella Aalto on suunnitellut pihan kaksikerroksisen tiilirakennuksen, puisen vajan ja pergolan. Rakennukset pihapiireineen on suojeltu rakennussuojelulailla 2002. Yksi päätöksen perusteluista oli, että päärakennuksen sisätiloissa on vielä jäljellä alkuperäisiä materiaali- ja maalipintoja vuodelta 1925. Pihan Suojeluskuntalainen-patsaan on valmistanut professori Pentti Papinaho.

Päärakennuksessa sijaitsevat näyttely- ja kokoustilat, info ja museokauppa. Piharakennuksessa on näyttelytiloja ja museon hallinnollinen toimisto.

Kauppakatu 17
Avoinna: Normaalisti ke 12–18, to, pe ja su 12–16
Kesällä (1.6.–31.8.) ti–ke 12–19, to–su 12–17

Kuuntele lisää Suojeluskuntamuseosta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/en/20luku

Opastukset

OPASTUKSET Varaa koulutettu opas Aalto-keskukseen Etelä-Pohjanmaan Matkailusta,
p. 06 420 9090 ja 06 420 9091.

Opastuksia Seinäjoella hoitavat Suomen opasliiton auktorisoimat Seinäjoen Oppaat ry:n jäsenet ja koulutetut Aalto-luotsit.

Koe ja kuuntele Alvar Aalto osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto

Aalto-esitteet ja videot

Esitteet

Aalto-keskus Seinäjoki 2016 (pdf, 1.26 Mt)
The Aalto Centre Seinäjoki 2016 (English) (pdf, 1.27 Mt)
Aalto-keskus Seinäjoki 2016 (japani) (pdf, 1.33 Mt)
Alvar Aalto Seinäjoki (suomi, English, svenska) (pdf, 4.01 Mt)
Seinäjoen ylpeys Aalto-keskus (pdf, 0.38 Mt)
The Aalto Centre, the pride of Seinäjoki (pdf, 0.38 Mt)
Seinäjokis stolthet Aalto-centret (pdf, 0.38 Mt)
Maailman suurin Aalto-lasikokoelma (pdf, 1.76 Mt)

Aalto-video 2016

Katja Lösösen kuvaamalla videolla korostuu se, että Aalto-keskus on tehty ihmisille: se on työpaikka, juhlapaikka ja ajanvietepaikka. Video valmistui vuonna 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=sfvq2npB2Bg

Share This