123456789

Luontobloggaaja ja -kuvaaja Tero Hintsa listasi muutamia suosikkiluontokohteitaan Seinäjoella. www.kuvakulmilla.com ja www.retkipaikka.fi sivustoilla bloggaava Tero nauttii Seinänäjoen luonnonläheisyydestä.

 

 

1) Kyrkösjärvi

Kuumailmapallo lensi Kyrkösjärven auringonlaskuun elokuussa 2017.

Kuvateksti: Kuumailmapallo lensi Kyrkösjärven auringonlaskuun elokuussa 2017.

Paikallisten kyrkkäriksi ristimän Kyrkösjärven ympäristö sopii monipuolisesti luonnossa liikkumiseen. Ulkoilualueilta löytyy mahdollisuuksia kävelyyn, juoksuun myös polkujuoksuun ja pyöräilyyn. Monet Kyrkösjärven ulkoilualueista on rakennettu esteettömiksi. Esim. Esteetön luontopolku ja asuntomessualueen yhteyteen rakennettu näkötorni Periskooppi.  Reittien lisäksi Kyrkkärillä on tarjolla luontopalveluita, kuten Lakeuden Elämysliikunnan Luontotalo käpälikkö, Sirius- ja Aarnikotkan kodat, laavuja, venepaikkoja sekä Wild Adventure Finlandin tarjoamia palveluita mm. sähköavusteiset fat bike-maastopyörät.

– Kyrkösjärvellä auringonlaskut ovat erityisen kauniita. Itä-Länsisuunnassa kapean järven pohjoispääty, eli ”sairaalanpää” on usein peilityyni. Talviaikaan järvi pysyy pitkään sulana lauhdevesien ja virtausten vuoksi. Auringonlaskuja pääsee ihailemaan hyvin esimerkiksi asuntomessualueen näkötornilta Jalasjärventien suuntaan kävellessä, Tero kertoo.

– Suosittelen lämpimästi järven ympäristöön tutustumista patikoiden, pyöräillen, meloen tai suppaamalla. Vaihtoehtoja riittää!

 

2) Törnävän jokivarsi

Seinäjoen pohjarakenteissa on valokuvaamiselle myös hyviä puolia. Törnävän kartanon pohjapadolta putoava vesi kohisee kauniisti. Kasvihuoneet valaisevat pimeään aikaan taivaan oranssiksi. Kuvassa putous on valaistu taskulampulla.

Kuvateksti: Seinäjoen pohjarakenteissa on valokuvaamiselle myös hyviä puolia. Törnävän kartanon pohjapadolta putoava vesi kohisee kauniisti. Kasvihuoneet valaisevat pimeään aikaan taivaan oranssiksi. Kuvassa putous on valaistu taskulampulla.

Joenvarsi Mallaskosken sillalta Törnävää kohti on ”Seinäjoen keskuspuiston” helmi. Suurten kaupunkien puistotunnelmaa tuovat sateenvarjojalavat ja hyvin hoidetut kukkaistutukset. a Pitkä Kruutikoski on näyttävä koski, vaikka vesi virtaa nykyisin harvoin runsaana säännöstelyn takia.

3) Karvasuo

Kuvateksti: Karvasuon rauhallista avaruutta.

Kuvateksti: Karvasuon rauhallista avaruutta.

Seinäjoen ja Perä-Seinäjoen taajamien puoliväliin sijoittuva avara suolakeus on monien harvinaisten perhoslajien ja lintujen tukikohta. Karvasuolla ei kulje reittejä, eikä pitkoksia. Syksyisin suo houkuttelee marjastajia. Talvisin suota halkovat lumikenkien jäljet.

– Moni suomalainen ei tiedä matkanneensa Karvasuon poikki useita kertoja elämässään. Aavan suon halkoo junarata. Joka kerta Helsinkiin menneessään tulee matkanneeksi Karvasuon läpi, Tero toteaa suon sijainnista.

4) Malkakoski

Seinäjoki on tunnettu siitä, että se mikä kaupungista puuttuu, tehdään. Vuoren puutetta paikattiin rakentamalla Jouppilanvuori. Järven puute ratkaistiin rakentamalla tekojärvi. Samaa logiikkaa on noudatettu Dubaissa. Kaupungin edustalle on rakennettu mm ympyränmuotoinen Jumeiran palmusaari. Seinäjoen Jumeira löytyy Ylistarosta. Malkakosken ympyräsaari on erityisesti lintuperspektiivistä näyttävän näköinen.

Keinotekoisuudestaan huolimatta Malkakoski on hieno luontokohde. Koskelta löytyy uimaranta, lintutorni ja laavu. Omat puut kannattaa ottaa mukaan.

– Malkakosken valtakunnallisesti ainutlaatuinen kivipato on mykistävän näköinen yläilmoista, Tero vinkkaa dronekuvaajille.

5) Paukaneva

Kuvateksti: Loppukesästä pitkospuita ympäröi vaalea, pehmeästi aaltoileva, untuvainen niittyvillameri Lue lisää Kyrkösjärvestä, Törnävästä, Karvasuosta ja  Malkakoskesta ja Paukanevasta.

Kuvateksti: Loppukesästä pitkospuita ympäröi vaalea, pehmeästi aaltoileva, untuvainen niittyvillameri.

Vaasan valtatien varrelta alkava polku johdattaa hälinästä Paukanevan hiljaisuuteen. 7 kilometrin luontopolusta pääosa on pitkostettu. Polun varrelta löytyy laavu, näkötorni ja esteetön näköalatasanne.

Paukanevalla on moninainen historia. On kaivettu ojaa keisarin määräyksestä, on poltettu tervaa ja nevan poikki on myös kuljettu kirkkoon.  Tasan sata vuotta sitten suolla koettiin synkkä hetki. Siitä muistuttaa edelleen vuoden 1918 teloituspaikan muistomerkki.

– Uutta historiaa Paukanevalle luovat lintubongarit, suojuoksijat ja koirien ulkoiluttajat. Olisi mielenkiintoista tietää mitä suojuoksusta kerrotaan tuleville polville sadan vuoden päästä, Tero pohtii.

Lue lisää Kyrkösjärvestä, Törnävästä, Karvasuosta ja  Malkakoskesta ja Paukanevasta

Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!