Aalto-lasikokoelma - Visit Seinäjoki
Maailman suurin alvar aalto-lasikokelma Seinäjoella

Aalto-lasikokoelma

Maailman suurin Aalto-lasikokoelma

Seinäjoen kaupunki omistaa yli kahdensadan esineen Aino ja Alvar Aalto-lasikokoelman. Se sisältää pääsääntöisesti 1930-luvulla lasikilpailujen kautta syntyneitä kuuluisia töitä. Aalto-Lasikokoelma on syntynyt edesmenneen kaupunginarkkitehti Touko Saaren määrätietoisen keräilyn tuloksena.

Touko Saari valittiin Seinäjoen kaupunginarkkitehdiksi marraskuussa 1958. Kuusissakymmenissä oleva maestro Alvar Aalto ja kolmekymppinen arkkitehti Touko Saari tutustuivat hyvin toisiinsa Aallon hallinto- ja kulttuurikeskuksen monien rakennusvaiheiden aikana 1960-luvulla Seinäjoella.

Seinäjoen kaupunki osti Touko Saaren lasikokoelman monien ristiriitaisten ja suurta yleisöä puhuttaneiden vaiheiden kautta vuonna 1997. Silloinen kaupunginarkkitehti Juhani Lahti on piirtänyt ja luetteloinut liitteenä olevan lasikokoelman yhteistyössä Touko Saaren kanssa. Virallisesti lasikokoelman näyttely avattiin Aallon 100-vuotissyntymän juhlavuonna 1998.

Avajaisten yhteydessä Touko Saari lahjoitti Seinäjoen kaupungille Wäinö Aaltosen muotoileman pronssipään (Alvar Aalto 50 vuotta). Samassa yhteydessä julkistettiin Aallon lasien hankkimiseksi toimeenpannun kansalaiskeräyksen tuotto, joka oli 15 000 markkaa. Aluksi lasikokoelma oli nähtävillä Seinäjoen kaupunginteatterin ylälämpiössä. Nyt kokoelmaan voi tutustua Aallon kirjastossa.

Aalto-lasikokoelman aukioloaika Aalto-kirjaston aukioloaikojen mukaisesti. Katso aukioloajat Seinäjoen kirjaston sivuilta.
Tutustu Aaltolasi-kokoelmaan laajemmin oheisessa esitteessä (2mb).

Lisää samanlaisia kohteita

Aaltokohteet

Aalto-lasikokoelma

• Aino ja Alvar Aallon lasikokoelma sisältää yli kaksisataa heidän suunnittelemaansa lasiesinettä.

• Seinäjoen kaupunki hankki kokoelman omistukseensa vuonna 1997 eläkkeellä olevalta kaupunginarkkitehti Touko Saarelta.

• Kokoelman helmi on Alvar Aallon suunnittelema ja Aino Aallolle 50-vuotislahjaksi lahjoittamansa suurikokoinen lasimalja.

• Lasikokoelma on yleisölle nähtävänä Seinäjoen Aalto-kirjastossa.