Lapsuuden maisemista Lakeuksien kautta järvien Jyväskylään - Visit Seinäjoki
Aalto-tuote: Lapsuuden maisemista Lakeuksien kautta järvien Jyväskylään

Lapsuuden maisemista Lakeuksien kautta järvien Jyväskylään

Kulje Aallon elämän varren maisemissa Lakeuksilta Seinäjoelta Kuortaneen ja Alajärven kautta järvi-Suomen Jyväskylään. Näe mestarin synnyinkoti ja sukuhauta, kuuluisimpia kilpailutöitä, sekä varhaisimpia ja viimeisiä töitä

 

Matkan kohokohdat:

 • Seinäjoen Aalto-keskus, restauroitu Aalto kirjasto ja Lakeuden Ristin kirkko
 • Alvar Aallon lapsuuden koti ja sukuhauta sekä veljelle suunniteltu talo Villa Väinölä Kuortaneella ja Alajärvellä
 • Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä

Seinäjoelle Aalto suunnitteli maailmanlaajuisesti kuuluisan hallinto- ja kulttuurirakennusten keskuksen. Aalto-keskuksen maamerkki, Lakeuden Ristin kirkko kohoaa n. 65 metrin korkeuteen. Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

Arkkitehti syntyi Kuortaneella ja vietti kesäaikoja Alajärvellä, jossa sijaitsevat nuoren arkkitehtiylioppilaan ensimmäiset rakennukset ja Aallon toimiston viimeinen luomus. Alajärvellä on vierailtavissa myös vastikään restauroitu veljelle suunniteltu talo. Maaseutu tarjosi Aallolle henkireiän kiireisenä luomiskautena.

Jyväskylässä sijaitsee eniten akateemikon suunnittelemia rakennuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta voit valita esimerkiksi Alvar Aalto -museon, Muuramen kirkon ja Säynätsalon kunnantalon, jota pidetään Aallon merkittävimpänä punatiilikauden työnä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä.

 

Päivä 1: Aalto inspiroi Seinäjoella

Saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevaan Hotelli Almaan (2hh).

Hotelli Alma toimii yhdessä Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on ollut alunperin rautatieläisten talo. Kaikki huoneet on osittain sisustettu antiikkiesineillä ja huoneiden värisävyt ovat erilaisia. Uusimmat ja erikoisimmat Alman huoneet löytyvät 1920 -luvulla rakennetusta VR:n höyryvetureiden vesitornista Alman päärakennuksen takaa.

Opastettu kierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa.

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Lakeuden Ristin kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri.

Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.
Opastus lisämaksusta.

Omatoiminen lounas ja illallinen.

Suosittelemme:

Ravintolat:
Kalevan Navetta ja Äärellä-ravintola (lounas).
Uppalan Kartano (Aalto-teemainen menu / illallinen).

Paikallisia ostoksia:
Amfora
Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Avoinna to 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Taito Shop Rustoopuori
Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma – pe 10 – 18, la 10 – 14.

OPTIO: Pyörän vuokraus ja kierros Esteettömällä Elämysreitillä ja Kyrkösjärven reitistöllä Seinäjoella (kesä)

Vinkkejä käyntikohteiksi:

 • Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon

Päivä 2: Aallon rakkaita rakennuksia Alajärvellä

Aamiainen majoituskohteessa, huoneen luovutus

Lähtö vuokra-autolla kohti Alajärveä.
(Seinäjoki – Alajärvi n. 70 km / 60 min).

Reitti kulkee Kauhajärven tai Kuortaneen kautta. Kauhajärvellä on mahdollisuus tutustua Alvar Aallon 1923 suunnittelemaan kirkon kellotapuliin. Kuortaneella on mahdollisuus nähdä ulkoa päin Alvar Aallon synnyinkoti. Kyseinen rakennus on nykyisin yksityisomistuksessa. Sen pihassa sijaitsee Alvar Aallon muistoreliefi.

Saapumisen jälkeen opastettu kävelykierros Alajärven Aalto-keskuksessa ”Aallon esikoistyöstä toimiston viimeiseen suunnittelutyöhön”. Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työt: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Alajärven kaupungintalon aulassa on nähtävillä Aino ja Alvar Aallon 1930-luvun lasidesign klassikkoja esittelevä Muodon vuoksi näyttely.

Kierroksen jälkeen omatoiminen lounas ja mahdollisuus vierailla Nelimarkka museossa.

Suosittelemme:

Ravintola Alvariini Alajärvellä
Paikallinen marjaviinitila Punainen Tupa

Myöhemmin iltapäivällä lähtö kohti Jyväskylän seutua (n. 160 km). Matkan varrella Petäjäveden Vanha Kirkko, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde.

Jyväskylässä majoittuminen hotelli Yöpuun Aalto-huoneeseen.

Illalla aikana voi aloittaa Aallon kohteisiin tutustuminen omatoimisesti teemareitin ja kohdelistauksen avulla:

Citynomadi

Visit Jyväskylän kohdelistaus

Päivä 3: Säynätsalo, Muuratsalon saari sekä Pohjois-Päijänteen huikaisevat maisemat

Aamiainen hotellissa. Siirtyminen vuokra-autolla Jyväskylästä etelään kohti Säynätsalon saarta, jossa matka huipentuu yhteen Aallon tunnetuimmista ja merkittävimmistä kohteista eli Säynätsalon kunnantalolle. Rakennus herätti huomiota jo rakennusvaiheessaan ainutlaatuisuutensa vuoksi. Nykyään se vetää puoleensa vuosittain noin 3000-4000 innokasta vierailijaa kaikkialta maailmasta. Kunnantalon opastetun kierroksen jälkeen, opastettu kierros Muuratsalon koetalolla.

Myöhemmin paluu Jyväskylään ja mahdollisuus vierailla Toivolan Vanhalla Pihalla, jossa pääset menneen ajan tunnelmaan ja voit tehdä ostoksia. Omatoiminen lounas. Lounaan jälkeen vierailu Alvar Aalto-museolla.

Suosittelemme:

Ravintolat:

 • Ravintola Toivola Toivolan Vanhalla PIhalla (lounas)
 • Café Alvar Alvar Aalto -museolla (lounas)
 • Kahvila-Ravintola Vesilinna (lounas)
 • Ravintola Pöllöwaari (päivällinen)
 • Ravintola Harmooni (päivällinen)

Vinkit käyntikohteiksi ja lisäohjelmaksi:

 • Muuratsalon saari: koe kumpuileva maisema järvien syleilyssä, maisema joka oli myös Aallolle rakas. Yksi tapa kokea maisema on patikoida Paljaspäälle, josta voi ihailla Päijjännettä, Suomen pisintä järveä.
 • Risteily Päijänteellä: Illallisristeily S/S Suomi -laivalla. Samalla laivalla liikkui myös Aalto oleskellessaan Jyväskylän seudulla.

 

Päivä 4: Jyväskylä – Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupunki

Aamiainen, jonka jälkeen opastettu Aalto Andante -kävelykierros. Kierros sisältää Jyväskylän Työväentalon, hallintokorttelin sekä Jyväskylän Yliopiston kampuksen. Samalla nähdään myös Nikolainkulma ja Harjun eli Neron portaat.

Tietoa matkasta

Hinta: 685 € / henkilö

Hinta sisältää: Majoitus 2hh:ssa ja aamiainen hotelli Almassa Seinäjoella, majoitus 2hh:ssa ja aamiainen kahdeksi yöksi hotelli Yöpuussa Jyväskylässä, opastettu Aalto-kierros Seinäjoella, Alajärvellä ja Jyväskylässä,  opastettu kierros pääsymaksuineen Petäjäveden vanhassa kirkossa, opastettu kierros pääsymaksuineen Säynätsalon kunnantalolla, Muuratsalon koetalolla ja Alvar Aalto -museossa.

Hinta ei sisällä: Auton vuokraus, pysäköintimaksut, ateriat, alkoholijuomat tai virvoitusjuomat aterioilla, lisäaktiviteetit ja -vierailut.

Ryhmän koko: min. 2 henkilöä

Kesto: 4 päivää / 3 yötä

Saatavilla: Ympäri vuoden. Palveluiden saatavuus tarkistetaan varausajankohdan mukaisesti. Saatavilla suomen lisäksi myös englanniksi ja saksaksi. Osa kierroksista tarjolla myös venäjäksi, ruotsiksi ja japaniksi.

Varaukset: Lahti Region Ltd. sales (at) lahtiregion.fi, Tel. +358 (0)207 281 760 (ryhmämyynti)

Kaikki oikeudet pidätetään.

 

Lisää samanlaisia kohteita