123456789

Myönnän olevani parantumaton pyöräilijä. Olen aina pyöräillyt lähestulkoon kaikki matkat, oli kyseessä naapurikunnassa piipahtaminen tai pikainen kauppareissu. Pyörällä pääsee kulkemaan helposti, se on ekologinen ja sen voi jopa ottaa helposti mukaansa junalla matkustaessa, jos määränpäässä ei ole kaupunkipyöriä vielä käytössä. Vielä muutama kuukausi sitten matkailijan piti Seinäjoellekin ottaa mukaansa oma pyörä, mikäli halusi viikonloppureissullaan nähdä Seinäjoen pyöräilijänä, mutta onneksi tämä asia on korjaantunut.

Seinäjoki on ottanut käyttöönsä kaupunkipyörät, kuten useimmat suuremmat kaupungit. Tästä olen erittäin tyytyväinen, sillä mielestäni kaupunkipyörillä näkee kaupungin, kuin kaupungin parhaiten. Kaupunkipyöristä on myös muodostunut tärkeä asia kaupunkikuvalle. Matkailijat olettavat jokaisessa suuremmassa kaupungissa olevan kaupunkipyöriä, ja jos näin ei ole, kaupunki nähdään helposti vanhanaikaisena ja epäystävällisenä turisteille.

Pyörällä voikin helposti mennä näkemään keskustan ulkopuolisia nähtävyyksiä, kuten Törnävän puistoaluetta tai kyrkösjärven lukemattomia polkuja laavuineen ja nuotiopaikkoineen. Tuttu ympäristökin saa uusia näkökulmia pyöräillessä, vaikkapa patsaskierroksella tai reissulla Ylistaroon.  Kaupunkipyöriä ei myöskään ole suunniteltu vain turisteille, vaan paikallisetkin voivat lainata pyöriä ja nähdä kotikaupunkinsa uusin silmin. Listaan tähän neljä henkilökohtaisesti suosittelemaani pyöräilykohdetta, joita voi mennä katsomaan joko omalla, tai uudella Seinäjoen kaupunkipyörällä!

1. Törnävä
Mistä aloittaisin Törnävän kohdalla. Pinta-alaltaan Törnävä ei ehkä ole erityisen suuri alue, mutta se tupaten täynnä näkemisen arvoisia kohteita. Nostan tähän esille 1900-luvun alussa rakennetun piirin sairaala-alueen, ruutipuiston luonnonsuojelualueen sekä alunperin ruutimakasiiniksi rakennetun törnävän kirkon. Mihin tahansa eksyt Törnävällä, löydät sieltä varmasti jotain mieleenpainuvaa.
PS. Tiesitkö, että Törnävässä on kukkakauppa, joka on auki vuoden jokaisena päivänä.

2. Hallila
Lähellä Törnävää sijaitsee Hallilan kaupunginosa. Tämä idyllinen kaupunginosa on täynnä vanhoja ja kauniita rintamamiestaloja erilaisin puistoineen. Suosittelen vahvasti Hallilaan tutustumista kartatta ja ajan kanssa ilman minkäänlaista kiirettä. Ehdottomasti Seinäjoen kaunein asuinalue.

3. Tähtitorni
Seinäjoen tähtitorni ei ole välttämättä paikallisillekaan tuttu paikka. Noin 14 kilometrin päässä sijaitseva tähtitorni on avaruuden pääkaupungin jalokivi. Tähtitorni on rakennettu alusta loppuun perinteisellä pohjaisella talkoohengellä, tai kuten paikalliset sanovat kökällä.  Lakeuden Ursa Ry järjestää yleisönäytöksiä keskiviikkoiltaisin, mutta paikanpäälle voi pyöräillä viikon muinakin päivinä. Tähtitorniin pääsee pyöräilemään joko maantien varrella tai vaihtoehtoisesti pienten hiekkateiden kautta. Poistullessa voi myös mahdollisesti käydä vilkaisemassa listan seuraavan kohteen.

Lisätietoa Tähtitornista ja Lakeuden Ursasta: http://elamaniseinajoki.fi/avaruutta-tutkimassa/

4. Kyrkösjärven kierros
Jos jokin kertoo pohjalaisesta mentaliteetista, niin se on Kyrkösjärvi ja Joupin vuori. Jos järveä ei ole, niin tehdään se itse alueen suurimman mäen päälle ja rakennetaan samalla laskettelukeskus Suomen tasaisemmalle alueelle. Kyrkösjärven kierros on n. 20 kilometriä pitkä ja jokainen kilometri on toistaan erikoisempi. Ensin saatat pyöräillä tasaisella hiekkatiellä, kunnes tie muuttuu poluksi, polusta asfaltiksi, asfaltista sillaksi ja sillasta luonnonsuojelualueeksi. Kierrosta ympäröivät myös useat laavut ja nuotiopaikat. Kierroksen voi mennä niin esteettömänä reittinä, kuin maastopyörälle soveltuvien polkujen kautta.

Seinäjoen kaupunkipyöriä voi lainata nuorten kohtaamispaikka JOJOsta arkisin ma-pe klo 10-18. Lisätietoa pyöristä ja lainausehdoista löydät Seinäjoen kaupungin nettisivulta osoitteesta http://www.seinajoki.fi/kulttuurijaliikunta/kaupunkipyorat.html

Heikki Korhonen
Seinäjoen kaupungin nuorisopalvelut

Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!