123456789

Ihmiset liikkuvat niin kotimaassa kuin ulkomailla. Katsellaan uusia paikkoja, nähdään kiinnostavia rakennuksia ja kenties pohditaan, että mikäs tämä erikoisuus onkaan. Tutummassa ympäristössä erikoisempikin näkymä saattaa jäädä huomioimatta. Kiinnostus syntyy vasta, kun joku kysyy tai kertoo aiheesta.

Matkailuoppaat ovat paikkakunnan esittelijöitä ja tarinankertojia. Osallistumalla opastetulle kierrokselle matkasta saa mielenkiintoisemman. Kuullaan historiaa ja nykypäivää, selviää syyt ja seuraukset ja huomataan kauneimmat yksityiskohdat ja katsomiskulmat. Saatetaan päästä myös sellaisiin paikkoihin, joihin yksin kulkemalla ei osattaisi mennä. Lisäsäväyksen opastukseen tuo kenties paikallisella murteella jutteleva opas.
Suosituin opastuskohde Seinäjoella on Aalto-keskus ja sen yhteyteen rakennetuttu Apila-kirjasto. Tiesitkö, että Aalto-keskus ja Apila kirjasto käyvät mielenkiintoista vuoropuhelua keskenään? Aalto-kirjastossa sijaitseva maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma on näkemisen arvoinen. Aalto-keskuksen valkoiset rakennukset eivät kuitenkaan ole ainoat Aallon suunnittelemat rakennukset Seinäjoella, vaan ensimmäinen Aalto-rakennus on Kauppakadulla sijaitseva suojeluskuntatalo. Se on maailman ensimmäinen Aallon tilaustyö.

Seinäjoen historiallisimmat alueet sijaitsevat Törnävällä. Niitä esitellään vieraille muun muassa kaupungissa tehtävillä bussikierroksilla. Hautausmaakierrokset ovat myös suosittuja. Kaupungin kasvutarina kurakauppalasta maakunnan kukoistavaksi kasvukeskukseksi saa kuulijan hieraisemaan korviaan. Menestyksekkäät yritystarinat, tahdon voima ja aikaansaaminen ideoiden toteuttamisessa, saavat kuulijassa ihailua aikaan. Uudet laajenevat asuntoalueet, itse tehdyt järvet ja vuori kiinnostavat. Saatetaanpa kierroksella nähdä, miltä Tangokatu näyttää talviaikaan. Kaupungissa on paljon muitakin potentiaalisia aiheita opastuksiin ja tarinoihin. Seinäjoen oppaat ovat suunnittelemassa myös rooliopastuksia.

Lisää oppaita tarvitaan. Seinäjoen oppaat järjestävät kansalaisopiston kanssa Suomen Opasliiton sääntöjen mukaisen matkailuopaskoulutuksen. Lokakuusta toukokuulle kestävän kurssin aikana kuullaan paikallisten asiantuntijoiden luentoja, tehdään kohdekäyntejä ja tutustutaan käytännön opastamiseen. Opastaminen on antoisa sivutyö ja harrastus. Opastuksiin valmistautuessa ja opastaessa oppii uutta. Tarinoita on mielenkiintoista kuulla sekä tärkeä säilyttää ja kertoa eteenpäin.

Olisitko sinä kiinnostunut esittelemään kotikaupunkiasi matkailijoille?

Ulla Laukkala
myyntikoordinaattori
Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy
Seinäjoki-opas puh. 050 541 2347

Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!