Nostalgiamatka Seinäjoella - Visit Seinäjoki

Nostalgiamatka Seinäjoella

Nostalgia on tunne, joka herättää mieleen positiivisia vanhoja muistoja. Nostalgiaa voi tuoda esiin hevosen tuoksu, mummolan vintin aarteet tai papan vanhat traktorit. Lapsuuden maisemat ja paikat, joissa ei ole käynyt pitkään aikaan voivat viedä henkilön mielentilaan, jossa haikeus ja muistojen onnellisuus ovat yhtä aikaa vahvasti läsnä. Seinäjoen ympäriltä löytyy runsaasti maaseudun nostalgiaa, kun tietää mistä etsiä! 

Ylistaro, Eläinten vanhainkoti Wanha Markki

Nainen rapsuttamassa sikaa aitauksen vieressä Wanhalla Markilla

Ylistaron ainutlaatuinen Wanha Markki on 1800 -luvun pihapiiriin perustettu eläinten vanhainkoti. Eläimet ovat tulleet eri puolilta Suomea ja jokaisella on oma tarina kerrottavana. Vanhainkodin eläimet viettävät onnekkaita eläkepäiviä oman turvallisen lauman seurassa. Suurin osa eläimistä saa kulkea vapaana. Pihaan saapuessasi huomaat vapaana marssivat kalkkunat, jotka komeasti pörhistelevät sulkiaan kuin tervehdykseksi. Wanhan Markin isäntäväki Liisa-Christiina ja Heikki Laaksonen pitävät tuvassa pientä kahvilaa ja myymälää. Vierailijoilla on mahdollisuus viettää eväsretkeä eläinten puuhasteluja seuraillen.

Alpakka Wanhan markin aitauksessa

Eläintenvanhainkodilla on asukkaita noin 150. Kun joukkoon saapuu uusi asukas, ei mene kauan, kun ujosta yksilöstä kukkii esiin luottavainen ystävä. Heikki Laaksonen uskoo eläinten vaistoavan hyvän ilmapiiriin, joka Wanhalla Markilla vallitsee. Eläinvanhuksien hyväksi tekemän työn yksi kauneimmista tuloksista on vierailijoiden ilo ja hymy. Kun eläimet ovat onnellisia, välittyy niiden onni ihmisillekin.

Kalkkunat Wanhan Markin aitauksessa
Wanhan Markin Heikki kuvattuna pöydän ääressä

Wanhalla Markilla eläinten tapaaminen on ikimuistoinen kokemus varsinkin heille, joiden arjessa eläimet eivät ole läsnä. Oletko ikinä silittänyt possua tai kuullut kuinka alpakka viheltää? Eläinten vanhainkodilla perhe pystyy viettämään useammankin tunnin sen asukkaita ihastellen ja maaseudusta nauttien. Lisätietoja ja aukioloajat löydät heidän verkkosivuiltaan.

Ylistaro, Maijan Wanha Navetta

Maijan Wanhan Navetan Pohjalainen navetta pihapiiri

Kyrönjoen toisella puolella sijaitsee Maijan Wanha Navetta. Jos mielenkiintosi on vanhoissa esineissä ja entisöinnissä, tämä paikka on sinua varten! Antiikkisten esineiden joukosta voit löytää monenlaista silmäänpistävää. Yllättävätkin tavarat saattavat tuoda nostalgian tunteen pintaan.

Wanhan Navetan omistaja Raija-Maija Ikola on tutustunut keräilijöiden maailmaan jo hyvin nuorena. Lapsuudessa onnea oli päästä tutkimaan isovanhempien ullakkoa. Aarrejahdista alkaen oma kokoelma on alkanut kasvaa näyttäväksi.

Wanhan Navetan esineet ja huonekalut muistuttavat ajan havinasta. Pihapiiriin kuuluu vuonna 1906 rakennettu suuri tupa ja vanhoja esineitä varten entisöity navetta. Kesäisin puutarhan katoksen alla tarjoillaan kahvia ja pientä purtavaa. Keräiltyjä tavaroita ei ole hinnoiteltu, joten kaupat voi tehdä hintaa ehdottamalla.

Tulevaisuudessa Maijan Wanhalla Navetalla saattaa tapahtua monenlaista osallistavaa toimintaa. Suunnitelmien etenemisestä Raija-Maija kertoo lisää omilla verkkosivuillaan. Wanha Navetta on saanut uuden elämän Raija-Maijan käsissä. Navetan romahtaneen katon korjaus ja sen sisätilojen muuttaminen keräilyesineille sopivaksi on ollut suuri ja antoisa urakka. Antiikkiset esineet kaunistavat navetan kuin unelmien vintiksi. Kuin se isovanhempien ullakko, josta voisi etsiskellä unohdettuja esineitä vaikka kuinka kauan. Lue lisää Maijan Wanhan Navetan sivuilta.

Antiikkiesineet esillä Maijan Wanhalla Navetalla

Ylistaro, Kriikun Mylly

Joki pauhaa ja linnut laulavat. Aivan joen varteen on 1870-luvun lopulla rakennettu harvinainen kolmikerroksinen mylly. Nykyään mylly on suojeltu kohde. Kriikun Myllyn sisällä on vanhan tuvan tunnelmaa. Entisöidyissä tiloissa toimii kahvila ja näyttely Kyrönjoen myllyistä. Kahvilalla on terassi, josta voi seurata Kirkonkosken virtausta. Pihapiiristä löytyy myös historiallinen sepän paja.

Kriikun Myllyllä järjestetään eri teemaisia tapahtumia herkkujen, runojen ja laulujen merkeissä. Kriikun Myllyn tiloja voi vuokrata ryhmille tai yksityiseen käyttöön. Paikalla on myös varattavissa tilat saunomista varten. Lisäksi voit tutustua erikseen järjestettäviin jauhatusnäytöksiin. Mikä on jauhatusnäytös? Siitä voit kuulla lisää Kriikun Mylly kaffilalla!

Kriikun Myllyn vanha myllyrakennus kosken vieressä toimii nykyään kahvilana

Historia on läsnä Kriikun Myllyn kahvilan sisustuksessa. Seinillä on kauniita vanhoja ryijyjä ja erilaiset puuhuonekalut tekevät tilasta kotoisan. 1870-luvun lopulla rakennettu vesimylly jauhoi lähiseutujen viljaa. Vaikka ruoan tuotanto olikin tärkeä osa myllyn toimintaa, sen toinen merkittävä tehtävä oli olla yhteisön kokoontumispaikka. Silloin yhteisön jäsenet jakoivat uutisia myllyllä asioidessaan ja toimittelivat aikansa tapahtumista. Kirkonkosken varrella kahvitellessa voi vain miettiä, millaista arki oli 150 vuotta sitten. Lue lisää Kriikun Myllyn sivuilta.

Nainen kävelemässä kosken rantaan Myllykahvilan pihapiiristä

Nurmon Museo

Historiallisia näytelmiä ja yhteisöllisiä tapahtumia. Nurmon museolla tapahtuu pitkin vuotta! Kesäisin museokävijöitä vastassa on opas, joka kertoo mielellään Nurmon historiasta. Voit kuulla esimerkiksi pitäjässä vaikuttaneesta herännäisyydestä ja valuriperinteestä. Museoalueen muodostavat 1700-luvun lopussa rakennettu puolitoistakerroksinen punamullattu päärakennus ja sen pihapiiriin eri puolilta Nurmoa siirretyt piharakennukset. Kesäisin museolla on museokauppa ja -kahvila. Museon sisäänpääsy on ilmainen.

Tupa ja sen ympäristö on 1800-luvun maaseudulla asuvan perheen tarpeiden mukaan luotu. Huoneet ovat sisustettu museon pysähtyneeseen aikaan sopivaksi. Nurmon museon tiloihin on talletettu monipuoliset kokoelmat nurmolaista esineistöä. Museoalue rajoittuu Nurmonjokeen ja museolta on mahdollista vuokrata soutuvenettä. Mikä olisikaan tunnelmallisempaa kuin veneretki eväiden kera.

Nurmon Museon pihapiirin pohjalaiset rakennukset kaksfooninkisessa värityksessä

Museota ylläpitää Nurmoo-Seura ry. 1940- ja 1950-luvulla seuran ensimmäisiin töihin kuului esineiden ja valokuvien kokoaminen eri pitäjistä. Esineitä ja valokuvakokoelmaa kartutetaan nykyäänkin ja niistä osaan voi tutustua Nurmoo-Seuran verkkosivuilla. Nurmolaisten esineiden lisäksi museolle on saatu lahjoituksina sellaista esineistöä, joka on saapunut pitäjälle viime sotien aikana evakkojen mukana. Päärakennuksen ylätupa on omistettu siirtokarjalaisille. Karjalaiset olivat Nurmon körttiläiselle perinteelle värikäs ja puhelias uusi tuttavuus.

Museolta löytyy pysyviä näyttelyitä. Asuintuvan näyttely kertoo Nurmon suojeluskunnasta sekä sotien tapahtumista kuten Äyräpään taistelusta. Hevoset olivat maaseudulla hyvin tärkeitä ja arvostettuja. Paikalla toimikin yksi harvoista ratsuväkisuojelukunnista. Tuvassa on myös pienoismalleja. Kauniit yksityiskohtaiset 1850- ja 1780-luvun pihapiirit ovat kuin kiellettyjä nukkekoteja! Katsoa saa mutta ei koskea.

Museo aukeaa heinäkuussa vierailijoille. Tervetuloa tutustumaan Nurmoolaiseen perinteeseen!

Nainen kävelee pohjalaisrakennuksen pihamaalla eväskori kädessä

Etelä-Pohjanmaan Traktorimuseo

Mitä tapahtuu vanhoille traktoreille, jotka on jätetty ruostumaan oman onnensa nojaan? Parhaassa tapauksessa niiden tie vie Matti Jaskarin entisöintipajalle. Traktorimuseon traktorit on kunnostettu komeaan kuntoon. Jokainen kone olisi valmis peltotöihin vain akun lisäämisen jälkeen. Pienimpienkin yksityiskohtien, niin koneen sisäisten osien kuin ulkoistenkin osien, etsimisessä on otettu huomioon niiden alkuperäisyys. Tällä hetkellä Matti on entisöinyt museoon 152 traktoria ja uusia projekteja löytyy jatkuvasti lisää. Traktoreiden yhteinen tausta kuuluu olla se, että jokainen on ollut Suomessa työkoneena.

Entisöinnissä haasteena on löytää alkuperäiset osat, joiden valmistus on saatettu lopettaa jo aikoja sitten. Oikeiden osien löytäminen on haastavaa puuhaa, sillä käytössä olleiden traktoreiden osia saatettiin vaihdella siihen mitä sattui olemaan tarjolla. Alkuperäisen renkaan rikkoutuessa tilalle vaihdettiin esimerkiksi auton vanha rengas. Myös traktoreiden alkuperäisten värien selvittäminen on ollut todellista salapoliisin työtä.  Kaikki se työ on vaivan arvoista, jos tekemisessä on into mukana, kuten Matti Jaskarilla entisöinnin parissa vietettyjen vuosien yhä karttuessa.

Matti Jaskarilla on pitkänlinjan kokemus traktoreiden ehostamisesta
Kaksi lasta ihastelee traktoria traktorimuseolla

Museolla on paljon nähtävää. Osa vierailijoista löytää itselleen tutun traktorin museon kokoelmasta. Silloin muistellaan lapsuutta ja aikaa, jolloin pääsi ensimmäisen kerran traktorin kyytiin. On myös heitä, jotka ovat myyneet oman vanhan traktorinsa museon kokoelmaan. Ruosteisen traktorin tilalla on kiiltävä, kuin uusi työhön valmis oleva kone. Tällöin traktorin entisen omistajan raskas huokaus kertoo entisöijälle työn onnistumisesta.

Jokaisen traktorin kohdalla on infolappu kertomassa koneen nimen, valmistusvuoden ja sen, kuinka monta kyseisiä traktoreita on Suomessa. Traktoreiden historiasta ja entisöinnin vaiheista kiinnostuneille on mahdollisuus osallistua opastuskierrokselle.

Museon pihalla on entisöintiä odottavia projekteja, joista yksi pistää silmään. Kyseessä on traktori, jonka läpi on kasvanut koivu. Kuinka tällaisen entisöinti aloitetaan? Siitä voit kuulla Nurmon kokeneimmalta traktoreiden entisöijältä Matti Jaskarilta. Museokierroksella tutuksi tulee traktoreiden entisöinnin lisäksi myös maaseudun historia. Lue lisää Traktorimuseon sivuilta.

Traktorimuseon hallissa useita erilaisia traktoreita rivissä
Lapsi traktorin ratin takana traktorin kyydissä

Wanha Pokki Kirpputori

Peräseinäjoen keskustan Kylätalossa odottaa antiikkihaukan unelma. Wanha Pokki Kirpputori on perustettu vuonna 2018. Juha Wilponen aloitti Pokin toiminnan huutokaupan tapaisesti. Toisin kuin kaupasta ostettujen muovisten esineiden arvo, antiikin arvo ei katoa vaan kasvaa jatkuvasti. Toinen mainio syy ostaa antiikkia on niiden tarinat. Käytävällä suuri vaatekaappi on saanut taakseen kirjoitusta. Kirjoituksessa kerrotaan kaapintekijän tarinaa ja siitä kenelle kaappi on tehty. Nyt kyseinen vaatekaappi, kuten monet muutkin huonekalut, odottavat uutta kotia.

Matkailijat astumassa siään Vanhan Pokin kirppikselle

Kirpputorin hyllyiltä löytyy kasoittain muun muassa vanhoja kameroita ja posliinisia pieniä patsaita. Kirpputorit ovat sateisten kesäpäivien pelastus. Jo kirpputorin edustalla voit nähdä myynnissä olevia esineitä. Vanhoja kärryjä, pyöriä ja maitokannuja. Näistä kappaleista voi toteuttaa esimerkiksi taideteoksen puutarhaan! Kirpputorilta voi ostaa myös jäätelöä ja kahvia.

Lisää Seinäjoen kirpputoreista voit lukea sivuiltamme.

Nainen tarkastelee Vanhaa Taulua, jossa maisema

Ulkona istuu kahvilla muutama paikallinen jutustelemassa. Radiosta soi iloista mutta haikeaa iskelmää. Joku siirtää kristallikruunua ja sen helinä heijastaa auringonvaloa ympäriinsä. Kassalla eräs asiakas on alkanut tinkimään vanhan banjon hintaa. Kiertämisen jälkeen voi istahtaa tunnelmoimaan pienen keskustan menoa auringon hitaasti vaihtuessa vaaleanpunaisiin sävyihin.

Kesän matkailukohteet ovat lähempänä kuin uskotkaan! Kohteiden verkkosivuilla ilmoitetaan mahdollisista tapahtumista ja aukioloista.

Mikä tuo sinulle nostalgisen tunteen?

Tuottaja ja kirjoittaja – Ilta Lahti

Lisää samanlaisia tarinoita

Salaiset laavut Seinäjoella

Kalevan Navetta yhdistää perinteitä ja moderneja elementtejä

Penkkiurheilijan paratiisi Seinäjoki

Kirpputorit Seinäjoella

Seinäjoen kaikenkirjavat käsityökaupat

Kyrkösjärvellä on vaikka mitä

Lentäviä lautasia ja mehiläispesiä Aalto-keskuksessa

Katso ja näe itse – Rakennettu Seinäjoki omin silmin

Ravintolatason lähiruokaa

Leidit mekkomatkalla Seinäjoella

Aktiivinen viikonloppu Seinäjoen tyylillä

Seinäjoki on romaanikirjallisuudessa kaikenlainen

Seinäjoen kirjastot

Pirulan tila – Alkoholitehdas ja tapahtumapaikka Ylistarossa

Riemua ja ajankulua koko perheelle!

Varpulan ja Hirvijärven kansallispuistomaisemissa

Nostalgiamatka Seinäjoella

Mielenrauhaa meloen ja metsässä joogaten

Luontoterapiaa Seinäjoella – Ota äkkilähtö lähelle

Valokuvaajan Seinäjoki

Piknikillä Seinäjoen kauneimmissa puistoissa

Vegaanin makumatka Seinäjoella

Seinäjoen uniikit putiikit

Uuden opiskelijan vinkkilista

Piirin kulttuuritarjonta kukkii koko kesän 

Peliseikkailu Seinäjoella 

Lähikuppiloiden lämpöä

Seinäjoen viileimmät jätskikiskat

Kaveriporukan kesäpäivä Seinäjoella

Törnävän historiallinen alue herää eloon 

Seinäjoki on elämysliikuntakaupunki

Seinäjoen skeittiskene tutuksi 

Seinäjoen parhaat pullat ja makeimmat leivokset

Yllättävät taideteokset Seinäjoella

Sibeliusten kihlajaiset Kotilammilla

Seinäjoen laadukkaat ulkosalit odottavat 

Raiteilla lakeuksille

Voimaa kuin pienessä kylässä

Seinäjoen kuvankauniit maisemat

Kalajärvi lumoaa leppoisuudellaan

Seinäjoki pyöräillen osa 1: kulttuurireitti

Nauti kesästä Kyrkösjärvellä suppaillen

Seinäjoki pyöräillen osa 3: Nurmoon nurkat

Seinäjoki haltuun pyöräillen

Seinäjoki pyöräillen osa 2: Luontoreitti

Visit Seinäjoki matkailuesite kevät 2023

Kesätekemistä Seinäjoella

Sisustajan Seinäjoki

Seinäjoen kirjastot tutuiksi

Lue lisää tarinoita