123456789

Keväinen kirpputori -haaste

Seinäjoella on kirpputoreja ja vintage-liikkeitä keskustassa ja sen ulkopuolella.
Oletko jo käynyt kaikissa?

Vanhankylän Ullakko, Jouppi
https://www.vanhankylanullakko.fi/

Fida, Ostoskulma
https://www.fida.fi/myymalat/seinajoki/

SPR Hyllykallio
http://spr-kirppis.fi/stores/hyllykallio/

Lakeuden Shoppis
http://www.kirppikset.info/kirppikset/lakeuden-shoppis

Ykkösbasaari
http://www.ykkosbasaari.fi/

Kaks’kättä työpaja
https://www.kakskatta.com/

Piritan Kirpputori
http://www.kirppikset.info/kirppikset/piritan-basaari

Vintarelle, Torikeskus
https://www.vintarelle.fi

Holmström Secondhand, Uppa
https://www.facebook.com/holmstromsecondhand/

Vaatelainaamo TANTTU, Törnävä
https://www.vaatelainaamotanttu.com/

Tämän päivän suunnitelmaan kuuluu mahdollisimman monen Seinäjoen kirpputorin läpi käyminen! Kirpputorien suosiminen pikamuotikauppojen sijaan on suuri askel kohti ekologisuutta ja siten myös osa taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Seinäjoelta löytyy monia kirpputoreja. Ne antavat mahdollisuuden ekologiseen shoppailuun ja mukavaan ajanviettoon.

Kirpputoreilla asioidessa käytä maskia, pese tai desinfioi kätesi aina mahdollisuuden mukaan, yski hihaasi ja muista turvavälien ylläpitäminen. Jos olet sairas tai koet itselläsi flunssan oireita, jää kotiin, kirpputorit eivät katoa minnekään toipumisen aikana. Muista aktivoida Koronavilkku-sovelluksesi kulkiessasi kohteesta toiseen.

Seinäjoen keskustassa tapaan ystäväni Sirkun, intoa puhkuvan todellisen kirpputorihaukan!

Muutama sana ystävyydestämme. Olimme samalla luokalla ala-asteella eikä kumpikaan muista, kuinka meistä tuli ystäviä. Siihen luultavasti liittyi puihin kiipeilyä, kesäisiä pyöräilyreissuja ja kummitustarinoita. Joka tapauksessa, me molemmat pidämme ekologisuutta tärkeänä osana arkea. Varsinkin vaatteiden kuuluu olla monivuotisia eikä missään nimessä kertakäyttöisiä.

Fida

https://www.fida.fi/myymalat/seinajoki/

Seikkailumme alkaa Fidasta! Keskustasta löytyvä hyvin organisoitu Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteisöjärjestö, joka kierrättää lahjoitettuja vaatteita. Fida työskentelee lähes 50 maassa tuoden toivoa kaikista köyhimmille ihmisille. Fidan työ kohdistuu erityisesti haavoittuvien lasten oikeuksien parantamiseen.

Fidan lahjoituslaatikko löytyy Seinäjoelta Helluntaiseurakunnan pihalta. Myös suoraan liikkeeseen voi lahjoittaa hyväkuntoiset takit ja kengät kaappien pohjalta.

Vintarelle

https://www.vintarelle.fi

Katsastimme Fidan läpi ja jätimme karvatakit odottamaan oikeaa omistajaa. Seuraava kohde Vintarelle oli Ostoskulmasta pienen kävelymatkan päässä Torikeskuksessa. Onko ihanampaa kevään merkkiä kuin aurinko, joka jo hieman lämmittää valollaan!

Vintarelle tarjoaa uniikkeja vintage-kappaleita kaiken kokoisille. Päätimme yrittää etsiä toisillemme 70-luvulle sopivat asut. Ehkä paras idea, sillä siten testasimme vaatekappaleita, joita ei itse olisi ajatellut itselleen sopivan.

Kun on kyse uniikeista vaatekappaleista, aidot vintagelöydöt ovat parhaita. Jos omistaa muutaman tarinan omaavan ja hyvälaatuisen vaatteen, niillä päihittää helposti pikamuotiin perustuvat päähänpistot. Vintarellen lisäksi Seinäjoella vintagelöytöjä tarjoilee Holmström second hand. Emme ehtineet tänään vierailulle Holmströmiin, joten lisäsimme sen kesän TO DO -tehtävälistalle.

‘’Nothing haunts us more than the vintage we didn’t buy’’

Seinäjoen keskustasta Jouppiin ja Hyllykalliolle pääsee helposti bussilla. Minulla ja Sirkulla oli bussikortit, mutta päätimme kävellä keskustasta Joupin Vanhankylän Ullakolle. Ilman bussikorttia voit matkustaa yhden reitin verran 2 eurolla. Meillä oli monia matkoja taitettavana, joten bussikortti oli todella suuri helpotus. Olenko ainoa, joka tuntee nostalgiaa bussimatkoilla?

Vanhankylän Ullakko

https://www.vanhankylanullakko.fi/

Joupin Ullakko on Seinäjoen vanhin kirppari. Se on ollut paikallaan jo vuodesta 1996! Muistan pienenä tehneeni seikkailuja tänne isoäitini kanssa. Hän osti usein posliini- ja lasiastiakokoelmaansa uusia esineitä urakalla. Ullakolla on nykyään myös pieni kahvila, jos tutkimisesta haluaa pitää taukoa.

Muodissa on jo jonkin aikaa ollut minimalismi ja ympäristöystävällisyys. Kun kyseessä ovat kirpputorilöydöt, shoppailla saa ilman ilmastoahdistusta.

Törnävän Kirpputori

http://www.tornavankirppis.fi/

Törnävän omalaatuinen kirpputori on Seinäjoen tunnelmallisin kohde etsiä erikoisuuksia. Paikka on kuin mummola, jossa esineet on aseteltu ajatuksella omalle paikalleen. Päätimmekin tästä inspiroituneena valita jotkin esineet lahjoiksi omille isoäideillemme. Sirkku löysi ihanan lautasen ja minä päädyin antiikkiseen teekannuun. Kirpputorit ovat täydellinen paikka etsiä lahjoja!

Vaatelainaamo Tanttu

https://www.vaatelainaamotanttu.com/

Törnävällä ollessamme halusimme käydä katsomassa Vaatelainaamo Tantun tarjontaa. Paljon huomiota saanut vaatteiden lainaaminen on idea, jota voi tehdä myös ystävien kesken.

Kiersimme ihaillen kauniin Törnävän museoalueen läpi kohti Tanttua. Kävelyn aikana pohdimme, kuinka suuresti vaatteiden tarkoitus ja koko olemus ovat muuttuneet entisaikoihin verrattuna. Kun yli sata vuotta sitten päätettiin ostaa mekko, kyseinen mekko oli käytössä koko elämän ajan, ellei se ehtinyt kulua aivan puhki tai päätynyt tilkkutöiksi. Jos kyseessä oli pieni reikä, se paikattiin tunnolla.

Nykyään suurin muutos on se, ettei vaatteita enää arvosteta. Ne ovat saatavilla ja kaikenlaisia kappaleita lojuu kaapeista tursoten. Vaatelainaamo Tantulla yhden käyttökerran periaate on otettu haltuun ekologisesti. Tantussa on suomalaista designia yllättäviä juhlia ja tilaisuuksia varten. Lainaaminen onnistuu jäseneksi liittymällä ja myös silloin, kun tarvitaan kaunis asu vain yhtä kertaa varten. Eli älä säikähdä yllätysjuhlia, Vaatelainaamo Tanttu pelastaa sinut!

Palasimme pientä paussia varten keskustaan, Pikku Paussiin. Kahvila ja leipomo, jossa on aivan ihania herkkuja ja juomia. Lisäksi paikassa on mainio lounastarjonta.

Tunnelmallisia herkkuhetkiä ja kahvilan aukioloajat löydät täältä:
http://www.pikkupaussi.fi/

Aurinko toi säteillään kahvilalle ihanan tunnelman. Emme olisi keksineet parempaa paikkaa hetken rentoutumiseen. Pikku Paussi tarjoilee vegaanisia vaihtoehtoja satunnaisesti, kasvisruokavalioon sopivia herkkuja on kuitenkin aina tarjolla. Pikku Paussin tunnelma on aina yhtä kotoisa. Jatkoimme kirpputorikierrosta pullan- ja kahvintuoksun leijuessa mukanamme ovesta ulos.

Meillä oli vielä niin paljon paikkoja käymättä! Emme ihan jokaiselle voi suositella kaikkien kirpputorien kiertämistä yhden päivän sisällä. Seuraava kohteemme oli Hyllykallion alue, jonne pääsimme hyppäämällä bussiin numero 4. Aurinko heijasteli bussin ikkunoista koristaen keltaisilla säteillä hiljaiset matkustajat kuin kevään juhlia varten valmistautuen.

Lakeuden Shoppis

http://www.kirppikset.info/kirppikset/lakeuden-shoppis

Lakeuden Shoppis on yksi Seinäjoen suurimmista myyntipaikkoja vuokraavista kirpputoreista. Paras asia Shoppiksella on erillinen kirjahylly. Parasta on löytää kirja, josta ei ole ikinä kuullutkaan. Kirjat, joissa ei ole takakannessa paljastuksia, ovat ihania yllätyksiä.

Tässä muuten hauska haaste kirpputorikierrokselle kaverin kanssa: Kumpi löytää oudoimman esineen, voittaa ja häviäjä joutuu ostamaan esineen. Lupaamme Sirkun kanssa, että Shoppikselta löydät varmasti jotain outoakin. Meillä ei ollut mitään hajua, mikä tämä laite oli!

Ykkösbasaari

http://www.ykkosbasaari.fi/

Melkein kulman takana Lakeuden Shoppiksesta on Ykkösbasaari. Se on toinen suuri kirpputori, jossa ihmiset myyvät omia tavaroitaan. Nämä kiertelyä vaativat kirpputorit on hyvä jättää sellaiseen päivään, kun ei ole kiireitä.

Ykkösbasaari on vahvasti mukana hyväntekeväisyydessä. Kohteena on muun muassa Seinäjoen Seudun Eläinsuojeluyhdistys. Jos sinulla on sijaiskotien kissoille tai koirille leluja, talvivaatteita tai muita hyötytarvikkeita voit tutustua toiminnan tukemiseen tässä osoitteessa: https://www.ssesy.fi/tue-toimintaa/tavaralahjoitukset/

Kak’s kättä

https://www.kakskatta.com/

Kävelimme ihanan raikkaassa säässä seuraavaan kohteeseen. Suuri kierrätyskeskuksen kirpputori sisältää kaikkea ratsastuskypäristä huonekaluihin. Siellä voi myös lounastaa ja kahvitella.

Molemmat ihastuimme tähän antiikkisohvaan, joka vain odotti oikeaa kotia. Antiikkihuonekalut saattavat tarvita enemmän huoltoa ja rakkautta kuin massatuotantona tuotetut neliösohvat mutta niissä on persoonaa, jota massatuotteilta ei löydy.

Huonekalut, joilla on historiaa, luovat olemuksillaan koteihin syvyyttä modernin minimalismin rinnalle. Kuka huonekalun on tehnyt? Missä ja milloin? Ei voi kuin kuvitella, kuinka monessa kodissa se on seikkaillut ennen tätä päivää.

Piritan kirpputori

http://www.kirppikset.info/kirppikset/piritan-basaari

Kävelymatkan päässä Kak’s kättä kierrätyskeskuksesta sijaitsee Piritan Kirpputori. Vuokrattavien hyllyjen välistä löytyy kaikenlaista vaatteista antiikkisiin työkaluihin. Piritan kirppikseltä löysin epäonnekseni suuren lasipullon, joka olisi täydellinen ilmatiivistä puutarhaa varten. Se sai kuitenkin nyt jäädä, sillä Sirkku takoi minuun järkeä siitä, kuinka mahdoton tehtävä olisi kantaa sitä mukanamme ehjänä. Luultavasti ilmatiivis puutarhani oli tuomittu jo ennen sen syntymistä.

SPR Hyllykallio

http://spr-kirppis.fi/stores/hyllykallio/

Kun olet kirpputorikierroksella, SPR Hyllykallio on pakollinen kohde! Lahjoitettujen tavaroiden jälleenmyynnistä tuotot menevät Suomen Punaisen Ristin toiminnalle. Voit lahjoittaa hyväkuntoisia tavaroita ja vaatteita suoraan liikkeeseen.

SPR on sijoittanut myynnissä olevat tavarat hyvään järjestykseen ja vaatteet löytyvät selkeistä kategorioista. Suuntasimme ensimmäisenä 80-luvun vaaterekille, joka tarjoaa yllättäviä löytöjä. On hyvä muistaa mahdollisuus vaatteiden muokkaamiseen. Jos jokin takki on ihana, mutta hihat liian pitkät, ne voi ommella sopivan kokoiseksi. Vaate saa enemmän arvoa silmissäsi, kun panostat sen toimivuuteen.

Bussilla numero 4 pääsimme takaisin keskustaan auringon laskiessa horisontin taakse. Seinäjoen kirpputorit ovat täynnä mahdollisuuksia. Suurin osa kirpputoreista on viikolla auki klo 10-18. Siinä on hyvin aikaa käydä kurkkaamassa useampikin kirpputori yhden päivän aikana.

Kävellessä asemalta kotia kohti kirpputorikierroksen tärkein piirre ilmeni. Uuden ostamisen ja kuluttamisen ilo ei saisi olla tärkein mielihyvän tuoja. Tärkeintä on se onni, kun saa viettää päivää hyvän ystävän kanssa!

Kirjoittaja: Ilta Lauriina Lahti @ilta.lauriina Paikallinen kulttuurialan tekijä, joka nauttii ekologisesta ja eettisestä elämäntavasta

Valokuvaaja: Joni Kuusisto @j.kuu

Share This

    Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!