123456789

Keväinen kirpputori -haaste

Seinäjoen alue tarjoaa useita kirpputoreja ekologisille shoppailijoille. Löydät todennäköisesti asioita, joita et koskaan tiennyt tarvitsevasi. Tänään aiomme kiertää läpi kaikki Seinäjoen kirpputorit!

Eli kuinka monta kirpputoria ja vintage-liikettä Seinäjoella on?

Tässä lista:

 1. Ullakko, Jouppi
 2. Törnävän kirpputori
 3. Fida Ostoskulma
 4. SPR Hyllykallio
 5. Lakeuden Shoppis
 6. Ykkösbasaari
 7. Kaks’kättä työpaja/kierrätyskeskus
 8. Piritan Kirpputori
 9. Kirppis Market
 10. Vintarella Torikeskus
 11. Holmström secondhand
 12. Vaatelainaamo TANTTU

Kun ulkopaikkakuntalaiset ystäväni tulevat vierailulle Seinäjoelle, suunnitelmissamme on usein kirpputorikierros!

Etelä-Pohjanmaan parhaat kirpputorit löytyvät Seinäjoen sydämestä.

Helmikuu on jo täynnä kevään merkkejä. Bussipysäkille kävellessäni huomaan pajunkissojen jo ilmestyneen. Keskustassa tapaan ystäväni Sirkun, intoa puhkuvan todellisen kirpputorihaukan!

Tämän päivän suunnitelmaan kuuluu siis kaikkien Seinäjoen kirpputorien läpi käyminen! Kirpputorien suosiminen pikamuotikauppojen sijaan on suuri askel kohti ekologisuutta ja siten myös osa taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Muutama sana ystävyydestämme. Olimme samalla luokalla ala-asteella eikä kumpikaan muista, kuinka meistä tuli ystäviä. Siihen luultavasti liittyi puihin kiipeilyä, sammakoiden kiinniottoyrityksiä, kesäisiä pyöräilyreissuja ja kummitustarinoita. Joka tapauksessa, me molemmat pidämme ekologisuutta tärkeänä osana arkea. Varsinkin vaatteiden kuuluu olla monivuotisia eikä missään nimessä kertakäyttöisiä.

Fida

Ja näin seikkailumme alkaa Fidasta! Keskustasta löytyvä hyvin organisoitu Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteisöjärjestö, joka kierrättää lahjoitettuja vaatteita. Fidan lahjoituslaatikoita on Seinäjoella muutamia. Niihin kannattaa viedä ylimääräiset hyväkuntoiset takit ja kengät kaappien pohjalta. Fidassa silmiin pistivät nämä pastellinväriset karvatakit! Ei aivan vintagea, mutta juuri sellaisia, mitä olisimme pukeneet ystävyytemme alkuvaiheissa ala-asteella. Eli tietenkin niitä oli pakko testata.

Kumpikin meistä uskoo shoppailun tärkeimpään sääntöön: älä osta mitään, mitä et todella tarvitse! Miksi täyttäisit vaatekaapin vaatteilla, joista et niin välitä? Onneksi muodissa ovat jo jonkin aikaa olleet minimalismi ja ympäristöystävällisyys, joten ostamme todella vain asioita, joita tarvitsemme ja kun kyseessä ovat kirpputorilöydöt, shoppailla saa ilman ilmastoahdistusta.

Vintarelle

Katsastimme Fidan läpi ja jätimme karvatakit odottamaan oikeaa omistajaa. Seuraava kohde Vintarelle oli Ostoskulmasta pienen kävelymatkan päässä Torikeskuksessa. Onko ihanampaa kevään merkkiä kuin aurinko, joka jo hieman lämmittää valollaan!

Vintarelle tarjoaa uniikkeja vintage-kappaleita kaiken kokoisille. Päätimme yrittää etsiä toisillemme 70-luvulle sopivat asut. Ehkä paras idea, sillä siten testasimme vaatekappaleita, joita ei itse olisi ajatellut itselleen sopivan.

Kun on kyse uniikeista vaatekappaleista, aidot vintagelöydöt ovat parhaita. Jos omistaa muutaman tarinan omaavan ja hyvälaatuisen vaatteen, niillä päihittää helposti pikamuotiin perustuvat päähänpistot. Vintarellen lisäksi Seinäjoella vintagelöytöjä tarjoilee Holmström second hand. Emme ehtineet tänään vierailulle Holmströmiin, joten lisäsimme sen kesän TO DO -tehtävälistalle.

‘’Nothing haunts us more than the vintage we didn’t buy’’

Seikkaillessamme ympäri Seinäjokea bussilla meillä molemmilla oli bussikortit valmiina. Ilman bussikorttia voit matkustaa yhden reitin verran 2 eurolla. Meillä oli monia matkoja taitettavana, joten bussikortti oli todella suuri helpotus. Olenko ainoa, joka tuntee nostalgiaa bussimatkoilla?

Ullakko

Joupin Ullakko on Seinäjoen vanhin kirppari. Se on ollut paikallaan jo vuodesta 1996! Muistan pienenä tehneeni seikkailuja tänne isoäitini kanssa. Hän osti usein posliini- ja lasiastiakokoelmaansa uusia esineitä urakalla. Ullakolla on nykyään myös pieni kahvila, jos tutkimisessa haluaa pitää taukoa. Täältä mukaan lähti maapallokartta, jonka sisälle saa valon. (Juuri samanlaista käytin lapsena isovanhempieni luona yövalona!)

Näillä kirpputorikierroksilla yksi pyrkimykseni on löytää vaatekappaleita, jotka heijastavat omaa tyyliäni. Vaatteillani on aina jokin sanoma tai tarina. Tietenkin on myös mukavaa tietää, ettei kukaan voi löytää samankaltaista vaatetta kaupan hyllyltä noin vain. Esimerkiksi tämä keltainen sadetakkini! Se on äitini vanha ja sain sen Ultra Bran paluukeikkaa varten 2017. Siitä mieleen tulevat kesäsateet ja kuinka ’’savanni nukahtaa iltapäivän kuumuuteen.’’

Törnävän Kirpputori

Bussimatka Joupista Törnävälle meni nopeasti muistellessa. Ala-asteen aikana Seinäjoki tuntui niin suurelta paikalta! Täällä oli mystisiä paikkoja, kuten Uppa ja Karhuvuori. Nyt bussilla ajellessa maisemat ovat niin tuttuja, että lapsenomainen pelko eksyä Seinäjoella oli huvittava.

Törnävän omalaatuinen kirpputori on Seinäjoen tunnelmallisin kohde etsiä erikoisuuksia. Paikka on kuin mummola, jossa esineet on aseteltu ajatuksella omalle paikalleen. Päätimmekin tästä inspiroituneena valita jotkin esineet lahjoiksi omille isoäideillemme. Sirkku löysi ihanan lautasen ja minä päädyin antiikkiseen teekannuun. Kirpputorit ovat täydellinen paikka etsiä lahjoja!

En juuri koskaan mene shoppailemaan huvikseen. Kirpputorit ovat kuitenkin eri asia. Niillä kiertely koostuu etsimisestä ja fiiliksen mukaan menemisestä. Ulkona paistoi yhä aurinko ja kevät tuoksui ilmassa. Törnävällä ollessamme halusimmekin käydä katsomassa Vaatelainaamo Tantun tarjontaa. Paljon huomiota saanut vaatteiden lainaaminen on idea, jota voi tehdä myös ystävien kesken.

Kiersimme kauniin Törnävän kartanon kautta museoaluetta ihaillen kohti Tanttua. Kävelyn aikana pohdimme, kuinka suuresti vaatteiden tarkoitus ja koko olemus ovat muuttuneet entisaikoihin verrattuna. Kun yli sata vuotta sitten päätettiin ostaa mekko, se mekko oli sitten sinun koko elämäsi ajan, ellei se ehtinyt kulua aivan puhki. Ja jos kyseessä oli pieni reikä, se paikattiin tunnolla.

Nykyään suurin muutos on siis se, ettei vaatteita enää arvosteta. Ne ovat saatavilla ja kaikenlaisia kappaleita lojuu kaapeista tursoten. On ihmisiä, jotka tunnottomasti heittävät rikkinäisen vetoketjun tai puuttuvan napin takia vaatteen suoraan roskiin.

Vaatelainaamo Tantulla yhden käyttökerran periaate on otettu haltuun ekologisesti. Tantussa on suomalaista designia yllättäviä juhlia ja tilaisuuksia varten. Lainaaminen onnistuu jäseneksi liittymällä ja myös silloin, kun tarvitaan kaunis asu vai yhtä kertaa varten. Eli älä säikähdä yllätysjuhlia, Vaatelainaamo Tanttu pelastaa sinut!

Palasimme pientä paussia varten keskustaan, Pikku Paussiin! Kahvila ja leipomo, jossa on aivan ihania herkkuja ja juomia. Lisäksi paikassa on mainio lounastarjonta.

Aurinko toi säteillään kahvilalle ihanan tunnelman. Emme olisi keksineet parempaa paikkaa hetken rentoutumiseen. Sirkku päätyi pitkän mietinnän jälkeen marjaisaan viineriin ja itse otin päärynäleivoksen. Pikku Paussi tarjoilee vegaanisia vaihtoehtoja satunnaisesti, kasvisruokavalioon sopivia herkkuja on kuitenkin aina tarjolla. Pikku Paussin tunnelma on aina yhtä kotoisa. Pullan- ja kahvintuoksun leijuessa mukanamme ovesta ulos jatkoimme seikkailuamme!

Meillä oli vielä niin paljon paikkoja käymättä! Ehkei ihan jokaiselle suositella kaikkien kirpputorien kiertämistä yhden päivän sisällä. Seuraavana kohteenamme oli Hyllykallion alue ja sinne tietenkin pääsimme helposti hyppäämällä bussiin numero 4. Palaan takaisin siihen, kun mainitsin nostalgisen tunteen, jonka bussimatka luo. Se muistuttaa yläasteajoista, kun puheenaiheet pyörivät ihastuksissa. Ne tilanteet, kun bussissa pyrittiin istumaan ihastuksen viereen ’’vahingossa’’ ihan pientä juttelua varten ennen perille pääsyä.

Aurinko heijasteli bussin ikkunoista koristaen keltaisilla säteillä hiljaiset matkustajat kuin kevään juhlia varten valmistautuen. Tosin me emme olleet kovin hiljaisia, mutta pyrimme antamaan kanssamatkustajille rauhan. Ei sille voi mitään, jos joka toinen puheenaihe loppuu vasta, kun naurulta ei saa happea!

Lakeuden Shoppis

Pääsimme helposti Hyllykalliolle ja seuraava kohteemme Lakeuden Shoppis vilisi asiakkaita. Shoppis on yksi Seinäjoen suurimmista kirpputoreista. Jos sinulla on tarpeeksi kärsivällisyyttä käydä läpi kirpputorit, joilla ihmiset myyvät omia tavaroitaan, Lakeuden Shoppis on oikea paikka. Paras asia Shoppiksella on erillinen kirjahylly. Hmm, täytyy korjata ideologiaani, että ostan vain asioita, joita oikeasti tarvitsen: kirjat eivät kuulu tuohon lupaukseen!

Parasta on löytää kirja, josta en ole ikinä kuullutkaan. Ja kirjat, joissa ei ole takakannen paljastuksia, ovat ihania yllätyksiä. Kirjahyllyyni otan kauniskantiset vanhat kirjat, mieluiten sinisävyiset. Tällä menetelmällä olen lukenut niin erikoisia teoksia, että ihmettelen, mikseivät ne ole aikanaan lyöneet läpi!

Tässä muuten hauska haaste kirpputorikierrokselle kaverin kanssa: kumpi löytää oudoimman esineen, voittaa ja häviäjä joutuu ostamaan esineen. Lupaamme Sirkun kanssa, että Shoppikselta löydät varmasti jotain outoakin. Meillä ei ollut mitään hajua, mikä tämä laite oli!

(Päivitys, joku kertoi meille, että se on laskin! Siis laskin! Hän nauroi meille kuin meidän olisi kuulunut se tietää.)

Ykkösbasaari

Melkein kulman takana Lakeuden Shoppiksesta on Ykkösbasaari. Se on toinen suuri kirpputori, jossa ihmiset myyvät omia tavaroitaan. Jos olet kiireessä, ehdotamme sinulle mieluiten liikkeitä, joissa tavarat on järjestetty kategorioihin. Nämä kiertelyä vaativat kirpputorit on hyvä jättää sellaiseen päivään, kun ei ole hoppua.

Päädyimme etsimäänYkkösbasaarilta mahdollisimman erikoisia taideteoksia ja todellakin löysimme, mitä etsimme! Hieman vaikeutta oli valita abstraktin teoksen ja renessanssityylisen kissanpentumaalauksen väliltä.

Kak’s kättä

Kävelimme ihanan raikkaassa kevätilmassa seuraavaan kohteeseen. Kak´s kättä on sitten harvinaisen halpa paikka! Suuri kierrätyskeskuksen kirpputori sisältää kaikkea ratsastuskypäristä huonekaluihin. Siellä voi myös lounastaa ja kahvitella.

Molemmat ihastuimme tähän antiikkisohvaan, joka vain odotti oikeaa kotia. Antiikkihuonekalut saattavat tarvita enemmän huoltoa ja rakkautta kuin massatuotantona tuotetut neliösohvat, mutta niillä on jotain, mitä massatuotteilta ei todellakaan löydy: tarinoita!

Huonekalut, joilla on historiaa, luovat olemuksillaan koteihin syvyyttä modernin minimalismin rinnalle. Kuka huonekalun on tehnyt? Missä ja milloin? Ei voi kuin kuvitella, kuinka monessa kodissa se on seikkaillut ennen tätä päivää. Oli pakko istahtaa hetkeksi pienelle tauolle ja muistella aikaa, jolloin Aamunkoi oli maailman kaunein teos.

Piritan kirpputori

Kumpikaan meistä ei ollut ennen käynyt Piritan kirpputorilla. Sää oli aivan liian täydellinen bussin odotteluun ja kävellessämme pohdimme kirpputorien tärkeyttä. Ihmiset ostavat ja luopuvat vaatteista niin tunteettomasti. Ilman kirpputoreja kaikki vaatteet kiertäisivät lahjoituksina takaisin kehitysmaihin tai jopa roskiin.

Piritan kirppikseltä löysin epäonnekseni tämän suuren lasipullon, joka olisi täydellinen ilmatiivistä puutarhaa varten. Se sai kuitenkin nyt jäädä, sillä Sirkku takoi minuun järkeä siitä, kuinka mahdoton tehtävä olisi kantaa sitä mukanamme ehjänä.

Sirkun löydös oli ihana Arabian Kuka lohduttaisi Nyytiä -lautanen. Ala-asteella tuskailimme etsiessämme vanhaa VHS-kasettia, jossa kyseinen tarina oli. Emme vieläkään tiedä, kuinka tarinan oikeat sävelet menevät!

Luultavasti ilmatiivis puutarhani oli tuomittu jo ennen sen syntymistä. Saatan silti palata tuon löydön noutamaan, jos siltä tuntuu!

SPR Hyllykallio

Kun olet kirpputorikierroksella, SPR Hyllykallio on pakollinen kohde! Lahjoitettujen tavaroiden jälleenmyynnistä tuotot menevät Suomen Punaisen Ristin toiminnalle.

Säästimme parhaan viimeiseksi! SPR on sijoittanut myynnissä olevat tavarat hyvään järjestykseen ja jopa vaatteet löytyvät selkeistä kategorioista. Suuntasin heti ensimmäisenä lempparihenkareilleni… 80-luvun vaaterekille!

Löytöjä testaillessanne muistakaa mahdollisuus vaatteiden muokkaamiseen. Jos jokin takki on ihana, mutta hihat liian pitkät, voihan ne aina ommella sopivammiksi! Vaate saa enemmän arvoa silmissäsi, kun panostat sen toimivuuteen.

Siinä se oli. Viimeinkin selvisimme kaikki Seinäjoen kirpputorit läpi. Ja usko pois, olimme saaneet tarpeeksi shoppailusta!

Bussilla numero 4 pääsimme takaisin keskustaan auringon laskiessa horisontin taakse. Seinäjoen kirpputorit ovat täynnä mahdollisuuksia. Suurin osa kirpputoreista on viikolla auki klo 10-18. Siinä on hyvin aikaa käydä kurkkaamassa useampikin yhden päivän aikana! Mutta, muistutamme vielä, ettei ehkä kaikkia kannata ahmia yhdessä päivässä.

Halusimme vielä palata Pikku Paussiin muutamalle teekupilliselle. Ja olihan pakko testata vielä suolaisia leivoksiakin. Käpsytellessämme asemalta kahvilan herkkuja kohti kirpputorikierroksen tärkein piirre ilmeni. Uuden ostamisen ja kuluttamisen ilo ei saisi olla tärkein mielihyvän tuoja. Tärkeintä on se onni, kun saa viettää päivää ihania muistellen parhaan ystävän kanssa!

After all shopping should not be the thing that brings pleasure, but the time spend doing fun things together with the people we care.

Toteuttaja – Paikallinen kulttuurialan tekijä, joka nauttii ekologisesta elämäntavasta.
Ilta Lauriina Lahti
@iltalauriina
Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!