123456789

Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

Aalto-tuotteet ryhmille

Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

Koe ainutlaatuinen Aallon suunnittelema täydellinen hallinto- ja kulttuurikeskus Seinäjoella, Lakeuden Risti ja maista aidot pohjalaiset maut.

 

Matkan kohokohdat:

 • Aalto-keskus, Alvar Aallon suunnittelema ainutlaatuinen hallinto- ja kulttuurirakennusten kokonaisuus (Huom! Kaupungintalo ja valtion virastotalo ovat remontissa loppuvuoteen 2018 saakka.)
 • Lakeuden Risti, Alvar Aallon suunnittelema kirkko
 • Maailman suurin Aalto-lasikokoelma, Seinäjoen kirjastossa
 • Pohjalaisia makuelämyksiä
 • Pienpanimokierros
 • Suojeluskunta- ja Lotta Svärd –museo

Alvar Aalto suunnitteli Seinäjoelle maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen hallinto- ja kulttuurirakennusten kokonaisuuden. Kaupungin maamerkki on Lakeuden Risti, jonka Aalto nimenomaan halusi Seinäjoelle suunnitella. Seinäjoen Aalto-keskukseen kuuluu kuusi rakennusta. Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin Aalto-lasikokoelma. Aalto-keskukseen tutustutaan opastetulla Aalto-kierroksella.

Pohjalaisista makuelämyksistä ja lähialueen raaka-aineista valmistetuista ruuista nautitaan lounaalla rennossa Äärellä-ravintolassa, josta on näkymät Aalto-keskukseen. Illallinen nautitaan Aalto-menu tarinaruokailussa Uppalan kartanon ainutlaatuisessa juhlavassa miljöössä. Tutustumme myös pohjalaisen pienpanimon toimintaan panimokierroksella ja maistelemme paikallisia oluita.

Majoittuminen Original Sokos hotellin kahden hengen huoneissa, joista on näköala Aalto-keskukseen.

Toisena päivänä ryhmällä on mahdollisuus tutustua vapaaehtoisen maanpuolustuksen museoon, eli Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon, joka toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus on ainut Alvar Aallon nuoruuden töistä (1920-luvulta), joka on säilynyt alkuperäisenä nykypäivään saakka. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaista klassismia.

 

Päivä 1: Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

10:00 saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen Sokos Hotel Lakeuteen Seinäjoen keskustassa (n. 300 m. rautatieasemalta. Keskustahotelli sijaitsee aivan Aalto-keskuksen naapurissa ja huoneista onkin näkymät Aalto-keskukseen ja komeana kohoavaan Lakeuden Ristiin.

11:00 Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa (FI, EN, SVE, DE, RU, JPN)
Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Kirkko, eli Lakeuden Risti, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri. Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

12:30 Lounas: Marttilan Talli Marttilan Talli on viihtyisä, entiseen 1920-luvulla rakennettuun Seinäjoen lääninsairaalan hevostalliin restauroitu ainutlaatuinen juhlamiljöö.

Äärellä- lunch is a casual and uncomplicated experience. On lunch list, you can find some of the meat, fish and vegetable options made in the area.

Ostosmahdollisuudet: Taito Shop Rustoopuori

Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten tuotteiden ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma – pe 10 – 18, la 10 – 14.

15:00 Paimokierros Mallaskosken Panimo
Tutustumisen pohjalaisen pienpanimon toimintaan opastetulla panimokierroksella. Mahdollisuus maistaa panimon tuotteita.

Mallaskosken panimon perustaja Johan Wallenius aloitti juomiensa valmistuksen vuonna 1921 vanhan pesutuvan nurkassa. Vuonna 1928 Wallenius päätti ostaa tontin lähellä mylvivän kosken rannalta ja rakentaa siihen Mallaskosken tehtaan, jossa alettiin valmistaa virvoitusjuomia sekä olutta, jota viedään tänään myös ulkomaille.

Mallaskosken synkänpuhuvat oluet valmistetaan edelleen samaista perinnehiivaa käyttäen, samaisen hyisen kosken varrella, samaisella periksi antamattomalla elämän asenteella, käsityönä ja ilman säilöntäaineita. Panimon yhteydessä sijaistee panimoravintola, jonka terassilta aukeavat komeat näkymät Seinäjoen kosken kuohuihin.

19:00 Aalto-menu illallinen ravintola Uppalan Kartanolla

Uppalan Kartano toimii historiallisessa kartanorakennuksessa. Upan tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti.  Uppalan Kartano avasi ovensa heinäkuussa 2009. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti.

Alvar Aalto on vieraillut Uppalassa aikoinaan. Hän oli Uppalan entisen isännän Jussi Talan ystävä jaruokaili Uppalassa Lakeuden Ristin rakentamisen aikoihin, kauan ennen kuin ravintola avasi ovensa.

Uppalan kartanossa nautitaan Aalto menu, jonka on suunnitellut Uppalan kartanon keittiömestari Miika Harju. Hän inspiroitui Aallon muotoilusta ja on tuonut annoksiin muotoilun lisäksi Suomen luonnon antimia, jotka aikoinaan inspiroivat myös Aaltoa. Hitunen kansainvälisiä vaikutteita annoksissa on aina myös taustalla, tämänkin Aallon tapaan. Hänen rakkautensa esimerkiksi Italiaan näkyy useissa rakennuskohteissa. Kaunis viimeistelty muotoilu annoksessa sekä suomalainen järvikala, metsien marjat ja sienet, riista sekä hyppysellinen Euroopan ruokakulttuuria ovat Uppalan reseptit Aalto menuissa

Yöpyminen Sokos Hotel Lakeus Seinäjoki

Hyödyllistä tietoa

Lisämaksusta: ruokajuomat ruokailun yhteydessä

OPTIO: Saunominen illalla majoituskohteen saunassa, jonka vilvoitteluterassilta näköalat Aalto-keskukseen

 

Päivä 2: Maku- ja arkkitehtuurimatka Aallon Seinäjoelle

Aamiainen majoituskohteessa, huoneen luovutus

Paikallisia ostoksia:

Amfora

Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Avoinna to 10-17 tai sopimuksen mukaan.

11:00 Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon

Opastettu kierros Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museossa, joka on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus on ainut Alvar Aallon nuoruuden töistä, joka on säilynyt alkuperäisenä nykypäivään saakka. Rakennus edustaa tyyliltään Pohjalaista klassismia.

Lähtö kotimatkalle tai mahdollisuus jatkaa kierrosta Alajärvelle tai Jyväskylään seuraavaan Aalto-kohteeseen.

Hyödyllistä tietoa

OPTIO: Lounas Hotelli Almassa, joka on yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on toiminut alunperin rautatieläisten talona. Rautatiellä on merkittävä vaikutus Seinäjoen kehittymiseen. Seinäjoki toimii edelleen merkittävänä risteysasemana Suomessa.

 

Hyvä tietää

Tärkeät käytännön ohjeet, siirtymät ja kulkuvälineet / Important Info

Seinäjoelle saavutaan ryhmän omalla bussilla tai junalla. Aloitus Original Sokos Hotel Lakeudesta.

Kiertomatkan fyysinen vaativuus / Walking Info

Matka sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita. Sopii normaalikuntoiselle henkilölle. Kierros ei ole kaikilta osin esteetön.

 • Kierrokset sisältävät portaita ja kävelyä ylämäkeen.
 • Hyvät jalkineet mukaan.
 • Siirtymät ryhmän omalla bussilla.
 • Kohteissa siirtymät kävellen.

Omatoimiseen tutustumiseen etukäteen tai matkan aikana:
Aalto-keskus, Seinäjoki
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto (FI, EN, SVE, JPN)

 

Matkaehdotus sisältää

 • Majoittuminen (1 yö) Seinäjoella Original Sokos Hotel Lakeus (2hh) sis. aamiainen, näköala Aalto-keskukseen.
 • Opastettu kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa, kesto 1,5 h.
 • Lounas Marttilan tallissa.
 • Pääsymaksut ja opastettu tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla, kesto 1 – 1,5 h.
 • Panimokierros paikallisella olutpanimolla sekä tuotteiden maistiaiset.
 • Aalto-menu illallinen, kartanomiljöössä Uppalan Kartanolla.

 

Ehdotus ei sisällä

 • majoittuminen yhden hengen huoneessa
 • ruokajuomat ruokailujen yhteydessä
 • lounas Hotelli-Ravintola Almassa
 • saunominen majoituskohteen saunassa, jonka vilvoittelukattoterassilta näköalat Aalto-keskukseen
 • bussikuljetus
 • junaliput

Hinta alkaen     335 € / henkilö

Hinta on laskettu vähintään 10 hengen ryhmälle / majoituksella kahden hengen huoneessa.
Palvelujen saatavuus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja. Tarkemmat myyntiehdot nettisivuillamme www.epmatkailu.fi

Aalto inspiroi
Alvar Aalto cities Seinäjoki
Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!