123456789

Lapsuuden maisemista Lakeuksien kautta järvien Jyväskylään

Aalto-tuotteet yksittäisille matkailijoille

Lapsuuden maisemista Lakeuksien kautta järvien Jyväskylään

Kulje Aallon elämän varren maisemissa Lakeuksilta Seinäjoelta Kuortaneen ja Alajärven kautta järvi-Suomen Jyväskylään. Näe mestarin synnyinkoti ja sukuhauta, kuuluisimpia kilpailutöitä, sekä varhaisimpia ja viimeisiä töitä

 

Matkan kohokohdat:

 • Seinäjoen Aalto-keskus, restauroitu Aalto kirjasto ja Lakeuden Ristin kirkko
 • Alvar Aallon lapsuuden koti ja sukuhauta sekä veljelle suunniteltu talo Villa Väinölä Kuortaneella ja Alajärvellä
 • Alvar Aalto -museo, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä

Seinäjoelle Aalto suunnitteli maailmanlaajuisesti kuuluisan hallinto- ja kulttuurirakennusten keskuksen. Aalto-keskuksen maamerkki, Lakeuden Ristin kirkko kohoaa n. 65 metrin korkeuteen. Peruskorjatussa Aallon kirjastossa on esillä maailman suurin yksityinen Aalto-lasikokoelma.

Arkkitehti syntyi Kuortaneella ja vietti kesäaikoja Alajärvellä, jossa sijaitsevat nuoren arkkitehtiylioppilaan ensimmäiset rakennukset ja Aallon toimiston viimeinen luomus. Alajärvellä on vierailtavissa myös vastikään restauroitu veljelle suunniteltu talo. Maaseutu tarjosi Aallolle henkireiän kiireisenä luomiskautena.

Jyväskylässä sijaitsee eniten akateemikon suunnittelemia rakennuksia koko maailmassa. Kaikkiaan 28 kohteen joukosta voit valita esimerkiksi Alvar Aalto -museon, Muuramen kirkon ja Säynätsalon kunnantalon, jota pidetään Aallon merkittävimpänä punatiilikauden työnä. Alvar Aalto kävi myös koulua, perusti perheen ja aloitti maineikkaan uransa Jyväskylässä.

 

Päivä 1: Aalto inspiroi Seinäjoella

10:00 saapuminen Seinäjoelle ja majoittuminen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevaan Hotelli Almaan (2hh), joka on yksi Seinäjoen vanhimmista rakennuksista. Rakennus on toiminut alunperin rautatieläisten talona.  Kaikki huoneet on osittain sisustettu antiikkiesineillä ja huoneiden värisävyt ovat erilaisia. Uusimmat ja erikoisimmat Alman huoneet löytyvät 1920 -luvulla rakennetusta VR:n höyryvetureiden vesitornista Alman päärakennuksen takaa.

11:00 Omatoiminen kävelykierros Seinäjoen Aalto-keskuksessa 

Mobiiliopastus saatavilla: https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto (EN, SVE, FI, JPN)

Alvar Aalto on suunnitellut Seinäjoelle maailmanlaajuisesti ainutlaatuiseen kulttuuri- ja hallintokeskukseen. Aalto-keskukseen sisältyy kuusi rakennusta; Kirkko, eli Lakeuden Risti, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja kaupunginteatteri.

Kesäaikaan on mahdollista käydä Lakeuden Ristin kirkon tornissa katsomassa Seinäjokea 65 metrin korkeudesta. Kierroksella kannattaa tutustua myös JKMM-arkkitehtien suunnittelemaan Apila-kirjastoon, joka on yhdistetty maanalaisella käytävällä Aalto-kirjastoon. Aalto-kirjastossa on nähtävillä maailman laajin yksityinen Aalto-lasikokoelma.
Opastus lisämaksusta.

12:30 Lounas: Ravintola Alma tai Marttilan Talli

Marttilan Talli on viihtyisä, entiseen 1920-luvulla rakennettuun Seinäjoen lääninsairaalan hevostalliin restauroitu ainutlaatuinen juhlamiljöö.

14:00 Tutustuminen Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museoon

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo on vapaaehtoisen maanpuolustuksen museo. Museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiirin talossa. Rakennus on ainut Alvar Aallon nuoruuden työ 1920-luvulta, joka on säilynyt alkuperäisenä nykypäivään saakka. Rakennus edustaa tyyliltään pohjoismaist klassismia.
Opastus lisämaksusta.

Hyödyllistä tietoa

Paikallisia ostoksia:

Amfora

Amfora on muotoilija kuvanveistäjä Päivi Rintaniemen työhuone ja galleria Seinäjoella. Nähtävillä ja ostettavissa Seinäjoella valmistettuja Rintaniemen käyttö- ja sisustusesineitä. Avoinna to 10-17 tai sopimuksen mukaan.

Taito Shop Rustoopuori

Rustoopuorin valikoima on rakennettu kotimaisten ja etenkin pohjalaisten käsityöläisten tuotteiden ympärille. Tuotteet ovat hauskoja, oivaltavia ja ajan henkisiä arjen esineitä – omaan kotiin tai lahjaksi. Shop sijaitsee historiallisessa Kaarakan talossa Seinäjoen keskustassa. Avoinna ma – pe 10 – 18, la 10 – 14.

OPTIO: Pyörän vuokraus ja kierros Esteettömällä Elämysreitillä ja Kyrkösjärven reitistöllä Seinäjoella (kesä)

 

Päivä 2: Aallon rakkaita rakennuksia Alajärvellä

Alajärven Aalto-keskuksen muodostavat keskustaajamassa sijaitsevat Alvar Aallon klassista kautta edustavat työr: esikoisteos Alajärven nuorisoseurantalo, Villa Väinölä ja vanha kunnansairaala sekä valkoista kautta edustavat kaupungintalo, terveystalo, seurakuntatalo ja Aallon toimiston viimeistelemä kaupunginkirjasto.

Kävelykierroksella ihastellaan myös Alajärven rannassa sijaitsevaa C. L. Engelin suunnittelemaa Gabrielin kirkkoa, jossa Alvar Aallolla oli nuoruudessaan vakiopaikka lehterillä. Näkemättä ei myöskään jää Alajärven kaunis hautausmaa, jossa on mm. Aaltojen sukuhauta ja Alvar Aallon suunnittelemia sotahistoriallisia muistomerkkejä.

Mahdollisuus piipahtaa marjaviiniostoksilla Punaisen Tuvan Viinitilalla
Tilan viineistä löytyy mm. Alvariini -nimeä kantava marjaviini ja koivunmahlasta valmistettuja viinejä. Viinitila sijaitsee idyllisessä maalaismaisemassa isojen koivujen katveessa n. 5 km Alajärven keskustasta. Avoinna ma – su klo 10 – 18.

Hyödyllistä tietoa

18:45 saapuminen Jyväskylään ja majoittuminen hotelli Yöpuun Aalto-huoneeseen. (2hh),

Illalla aikana voi aloittaa Aallon kohteisiin tutustuminen omatoimisesti teemareitin ja kohdelistauksen avulla:

https://citynomadi.com/route/99e3796c47c214ca2b9d727a416ae247/en/The%20Aalto%20Route   (myös suomi)

https://visitjyvaskyla.fi/en/alvaraalto/alvar-aalto-locations (myös suomi)

 • Työväentalo
 • Suojeluskuntatalo
 • Hallintokortteli
  • Kaupunginteatteri
  • Rakentajatalo
  • Tietotalo
  • Kaupungintalo, ei Aallon kohde
 • Aira-talo

Lisämaksusta Illallinen:

 • rla Harmooni, Jugendtyylillään hurmaava Harmooni sijaitsee Jyväskylän keskustassa kaupungin paraatipaikalla historiallisessa rakennuksessa.
 • rla Pöllöwaari, Viimeistellyt annokset, sesonginmukaiset raaka-aineet, kiehtovat, yllätykselliset makumatkat.
 • rla Vesilinna, Ravintola hyvä ruoan ystäville Jyväskylän kattojen yllä

 

Päivä 3: Jyväskylä – Alvar Aallon arkkitehtuurin pääkaupunki

Aamiainen majoituskohteessa

Aamupäivällä tutustuminen Jyväskylän puutaloaikaan Toivolan Vanhalla pihalla, jossa myös mahdollisuus ostosten tekoon.

 • Kuparisepän talo ja Puusepän talo: Käsityömuseo
 • Sparvinin talo: Museokauppa
 • Vanha Synnytyslaitos: Lankakauppa Titityy
 • Toivolan Talo: Popper, Butik Malfatto, Kipriikka, Riiminka, Annan Paja
 • Sepän paja: Manalanpaja

Lounas: Toivolan Vanha Piha

Iltapäivällä jatketaan omatoimisesti Alvarin jäljillä Aallon kampuksella, apuna https://visitjyvaskyla.fi/alvaraalto/alvar-aallon-kohteet (myös englanniksi) ja

https://tarinasoitin.fi/aaltocampus

 • Capitolium – Päärakennus
 • Harjoituskoulu ja palloiluhallit
 • Uimahalli (nyk. AaltoAlvari)
 • Opiskelija-asuntola (entinen)
 • Opiskelijoiden ruokala Lozzi, opettajien ruokailutila Lyhty (suljettu)
 • Ylioppilastalo (Ilokivi)
 • Liikuntatieteellisen tiedekunnan laitosrakennus

Yliopistolta matka jatkuu Alvar Aalto -museoon ohi Keski-Suomen Museon.

Tutustuminen Aalto-museoon.

Café Alvar: Alvarin kakkukahvit

Lisämaksusta: kesäaikaan risteily ja illallinen Päijänteellä samalla aluksella, jolla Alvar Aalto itse liikkui Jyväskylässä asuessaan, S/S Suomi, https://www.paijanne-risteilythilden.fi/

Risteilykauden ulkopuolella illallinen keskustan ravintoloissa.
Majoittuminen edellisen yön tapaan.

 

Päivä 4: Säynätsalo, Muuratsalon saari sekä Pohjois-Päijänteen huikaisevat maisemat

Aamiainen ja huoneen luovutus

Matka jatkuu vuokra-autolla Jyväskylästä etelään kohti Säynätsalon saarta, jossa matka huipentuu yhteen Aallon tunnetuimmista ja merkittävimmistä kohteista eli Säynätsalon kunnantalolle.

Rakennus herätti huomiota jo rakennusvaiheessaan ainutlaatuisuutensa vuoksi. Nykyään se vetää puoleensa vuosittain noin 3000-4000 innokasta vierailijaa kaikkialta maailmasta.

Säynätsalosta on myös mahdollisuus poiketa Muuratsalon saarelle, jossa pääsee kokemaan Alvarin rakastaman keskisuomalaisen järvimaiseman kukkuloineen: helpoiten se käy nousemalla Paljaspään laelle, josta avautuu hiukaiseva näkymä yli Päijänteen, Suomen pisimmän ja toiseksi suurimman järven.

Hyödyllistä tietoa

Helpoin tapa päästä luontopolun varrelle on ajaa Muuratsalossa Vuorelantien päätyyn kääntöpaikalle, josta on helppo löytää opaste luontopolulle. Kääntöpaikan reunaan on helppoa jättää auto, mikäli paikalle ei ole sattunut jo useampi auto ennestään.

Polku Paljaspäälle ei ole kokonaispituudeltaan edestakaisin paljoa puolta kilometriä pidempi. Polku on myös sen verran helppokulkuista maastoa, että sinne arvaa lähteä ilman erillisiä retkeilyvarusteita. Uskaltaisin sanoa, että polku sopii hieman heikkojalkaisemmallekin, sillä se on sen verran lyhyt eikä turhan jyrkkä tai kivinen. kts lisää: https://visitjyvaskyla.fi/artikkelit/fi/43/paljaspaa_on_helpoin_reitti_pohjois-paijanteen_suurten_maisemien_aarelle (myös englanniksi)

 OPTIO: Muuratsalossa sijaitsee myös Alvar Aallon koetalo, jossa on mahdollisuus vierailla kesäaikaan.

OPTIO: Varaa luonto-opas, joka johdattaa sinut myös muihin huikaiseviin luontokohteisiin Muuratsalon saarella jalkaisin, lumikengin (talvella) tai esim. fatbike-maastopyörällä. Lähtö ja paluu esim. Säynätsalon kunnantalo.

Auton luovutus Jyväskylässä tai lisämaksusta voit jatkaa matkaasi seuraaviin Aalto-kohteisiin ympäri Suomen.

Hyvä tietää

 • Kiertomatka tehdään välillä Seinäjoki-Alajärvi-Jyväskylä omalla tai vuokra-autolla. Hinnat vaihtelevat valitun merkin ja mallin mukaan.
 • Matka sisältää jonkin verran kävelyä ja portaita. Sopii normaalikuntoiselle henkilölle. Ei kaikilta osin esteetön.
 • Omatoimiseen tutustumiseen etukäteen tai matkan aikana: Aalto-keskus, Seinäjoki https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto (FI, EN, SVE, JPN)
 • Aalto-kohteet Jyväskylä Jyväskylän Alvar Aalto kohteet (FI, EN)
 • Aalto-reitti Keski-Suomessa Aalto reitti Keski-Suomessa (FI, EN)

Matkaehdotus sisältää

Hintaan sisältyy:

 • majoittuminen (1 yö) Seinäjoella Hotelli-Ravintola Alma (hh) sis. aamiainen
 • majoittuminen (2 yötä) Jyväskylässä hotelli Yöpuun Aalto-huoneessa (2hh) sis. aamiainen ja sauna
 • 3 x lounas (Seinäjoki; Marttilan Talli, Alajärvi Ravintola Alvariini, Jyväskylä; Toivolan vanha piha)
 • 2 x kahvit (Nelimarkka-leivoskahvit ja Alvarin kakkukahvit)
 • pääsymaksut: Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Nelimarkka-museo, Petäjäveden kirkko, Alvar Aalto -museo
 • pääsymaksut ja opastukset: Alajärven Aalto-keskus ja Säynätsalon kunnantalo

Lisäpalvelut

Lisämaksusta:

 • majoittuminen Hotelli Alman saunallisessa tornihuoneessa
 • majoittuminen yhden hengen huoneessa
 • henkilökohtainen opastus Aallon Seinäjoen ja Jyväskylän kohteissa sekä museoissa
 • Pääsymaksu Seinäjoen Taidehalliin, Keski-Suomen museoon
 • vierailu Muuratsalon koetalolle (kesä)
 • Aalto-menu illallinen Seinäjoella; rla Uppalan Kartano, rla Juurella
 • Illallinen Jyväskylässä; rla Harmooni, rla Pöllöwaari, rla Vesilinna
 • illallisristeily Päijänteellä (kesä)
 • Pyöränvuokraus ja kierros Kyrkösjärven reitistöllä Seinäjoella (kesä)
 • luonto-opaspalvelut ja varustevuokraus Muuratsalossa
 • autonvuokraus

 

Ehdotus ei sisällä

Matkustaminen kiertomatkan lähtöpaikkakunnalle.

Hinta alkaen     590 € / henkilö

Hinta on laskettu kahden hengen ryhmälle / majoituksella kahden hengen huoneessa. Palvelujen saatavauus ja hinnat tarkistetaan matkan ajankohdan mukaan tarjouksen teon yhteydessä. Ohjelma on alustava ja muokattavissa asiakkaan toiveitten mukaan. Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja. Tarkemmat myyntiehdot nettisivuillamme www.epmatkailu.fi

Aalto inspiroi
Alvar Aalto cities Seinäjoki
Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!