123456789

Seurakuntakeskus

Seurakuntakeskus

Seurakuntakeskuksen muodostaman kirkkopihan Aalto suunnitteli niin, että siellä on mahdollisuus järjestää ulkoilmatilaisuuksia. Seurakuntasalin akustiset verhoukset ovat punapyökkiä ja penkit punahonkaa. Samoja puulajeja on käytetty Lakeuden Ristin kirkon sisustuksessa. Kirkon 65 metriä korkea kellotorni on Seinäjoen maamerkki. Torniin pääsee hissillä.

Koulukatu 24
Avoinna: Avoinna tilaisuuksien yhteydessä.

Kuuntele lisää Seurakuntakeskuksesta osoitteessa:
https://tarinasoitin.fi/seinajoenaalto/fi/seurakuntakeskus

Aalto-tarina:
Kyllä kirkko näkyy

Anneli siristää silmiään ja laittaa kätensä lipaksi katsoessaan kohti Lakeuden Ristin korkeaa tornia ja kirkkorakennuksen harjaa. Kyllä se näkyy, hän toteaa. Hän seisoskelee juuri samalla kohtaa, jossa hän oli vuosia aikaisemmin nähnyt mitattavan silmämääräisesti tulevan seurakuntakeskuksen seinän korkeutta. Toisin kuin silloin, nyt kesällä 1968 ilma on kauniin tyyni ja aurinkoinen.

Seurakuntakeskuksen rakentumisen aikaan kadunmiehet olivat pelänneet, että kirkkoa U-kirjaimen muodossa ympäröivä seurakuntakeskus tulisi peittämään näkyvyyden kirkolle. Tätä samaa oli pohtinut myös Alvar Aalto mittoillessaan näkyvyyttä. Tästä syystä Aalto olikin joutunut poistamaan seurakuntakeskuksesta ulkoterassin katokset, samoin lyhentämään pohjoissiiven pituutta ja lisäämään siihen leveyttä, jotta rakennuspinta oli saatu säilymään.

Seurakunta oli kauan pohdiskellut, miten heillä riittäisi rahkeet viimeistellä kirkon ympäristöön suunniteltu seurakuntakeskus. Uusien tilojen tarve oli kuitenkin polttava. Päätös tuli helpommaksi, kun lainamarkkinat alkoivat näyttää suopeammilta, ja kirkollisvero tuli ennakkoperinnän piiriin vuonna 1960. (tarina jatkuu kuvan jälkeen)

Aalto-tarina: seurakuntakeskus

Seinäjokisten uutta hanketta oli kuitenkin jälleen kauhisteltu tuomiokapitulia myöten, olihan kyse mittavasta kirkkoympäristön laajennuksesta 15 000 asukkaan yhteisössä. Alun perin suunnittelussa mukana ollut pappila kuitenkin päätettiin jättää rakentamatta, mikä omalta osaltaan edesauttoi hankkeen hyväksyntää – tosin tätä ennen mielipidettä asiasta kysyttiin myös Alvar Aallolta.

Anneli nousee Koulukadulta kirkon pihalle johtavat leveät portaat. Suojaisa kirkkopiha sopisi todella hyvin suurenkin kirkkotapahtuman järjestämiseen. Hän nojaa seurakuntakeskuksen terassin kaiteelle ja ihastelee näkymää, joka käsittää kaupungintalon, kirjaston ja kauimpana lännessä rakenteilla olevan valtion virastotalon, sekin Alvar Aallon suunnittelema. Kyllä tämä alkaa jo näyttää kaupunkikeskukselta, tuumii Anneli.

Tekstit: Marjo Kamila ja Kari Hernesniemi
Kuvitukset: Kari Hernesniemi

Lue tarina kokonaisuudessaan täältä.

Aalto inspiroi
Alvar Aalto cities Seinäjoki

Seurakuntakeskus

• Lakeuden Ristin länsipuolelle rakennettiin ympäri kirkkopihaa kolmelta sivulta rajoittuva, U-kirjaimen muotoinen seurakuntakeskus vuosina 1965–66.

• Kirkkopihan Aalto suunnitteli niin, että siellä on mahdollista järjestää ulkoilmatilaisuuksia.

• Seurakuntasalissa on käytetty samoja puumateriaaleja kuin kirkon sisustuksessa.

Share This

Kysy – ja Visit Seinäjoki vastaa!